Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 23 august 2016

Cum să eviți fraudele pe telefon și tabletă în vacanță

 Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) sfătuiește utilizatorii de smartphone-uri și tablete care călătoresc în țară și în străinătate să ia mai multe măsuri/precauții pentru a preveni fraudele sau accesarea neautorizată a acestor terminale, dar și pentru a diminua pierderile în cazul furtului sau al pierderii lor.

Măsuri de protecție
Pentru a evita accesarea nedorită a telefoanelor și tabletelor, este bine ca utilizatorii să ia unele măsuri, precum:
blocarea cartelei SIM printr-un cod PIN complex
setarea perioadei minime de inactivitate după care terminalul este blocat automat
setarea unei parole pentru deblocarea echipamentului
instalarea unui program antivirus bine cunoscut și setarea acestuia pentru actualizări și scanări periodice
păstrarea restricțiilor de securitate configurate de producătorul terminalului
actualizarea periodică a aplicațiilor instalate și a sistemului de operare.
Ce se poate face în caz de furt
În cazul în care unui utilizator îi este furat telefonul, acesta poate evita consumul nedorit de voce și date solicitând cât mai repede furnizorului său de servicii de telefonie suspendarea temporară a numărului, urmând să îi fie furnizată ulterior o nouă cartelă SIM cu același număr.
Înainte de a pleca în vacanță, este bine ca utilizatorii să își noteze numerele de telefon la care pot apela propriul furnizor de servicii de telefonie pentru a semnala un eventual furt. Este bine de reținut că operatorii telecom pot bloca numai cartela SIM, nu și smartphone-ul sau tableta, iar pentru recuperarea acestor echipamente este necesară o plângere la poliție.
Există, totodată, aplicații dezvoltate special pentru a localiza smartphone-ul sau tableta și pentru a șterge datele din memoria acestor echipamente în cazul în care nu mai pot fi recuperate, precum și soluții prin care posesorii pot face o copie de siguranță a contactelor și datelor din telefon.
Măsuri de siguranță suplimentare
Utilizatorii pot afla ce alte măsuri de siguranță pot lua pentru a diminua impactul furtului sau pierderii echipamentelor și pentru a preveni accesarea lor neautorizată accesând site-ul ANCOM, secțiunea InfoCentru, aici.

Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor informații utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet şi televiziune) şi serviciile poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi folosirea acestor servicii. Informațiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro şi www.portabilitate.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie şi internet, intraţi pe www.veritel.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu