Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 17 august 2016

Copiii greu adoptabili vor avea șanse mai mari la o familie

 
Numărul formularelor s-a redus la jumătate, iar o parte din formulare au fost simplificate.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), cu sprijinul UNICEF în România, a organizat astăzi, 17 august 2016, un media briefing pe tema recentelor modificări și completări aduse Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției și a normelor metodologice aferente.
La eveniment au participat: d-na Oana Țoiu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice,  d-na Gabriela Coman, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopție și d-na Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România, reprezentanți ai autorităților responsabile cu problematica adopției de la nivel central și local.

 „Locul oricărui copil este în familie și este de datoria noastră să facem tot posibilul ca tot mai mulți copii aflați în îngrijirea statului să ajungă cât mai repede și cat mai ușor într-o familie care sa îi ocrotească. Asta am încercat să facem prin recentele reglementări – să eliminăm orice etapă administrativă care ar putea îngreuna procesul de adopție pentru copil și orice formular care ar putea să pună la încercare speranța unei familii de a începe cât mai repede procedura de adopție. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la întregul proces de modificare a legislației și am convingerea că merită eforturile pe care trebuie să le depunem cu toții pentru a oferi copiilor care nu au o familie, șansa de a se bucura de dragostea unor părinți”, a declarat Gabriela COMAN, Președintele ANPDCA.
În cadrul întâlnirii au fost discutate principalele modificări aduse prin noul act normativ și prin normele de aplicare, cum ar fi: reducerea la jumătate a numărului formularelor utilizate în procedura adopției (fie prin eliminare, fie prin comasare), simplificarea unora dintre formularele menținute, eliminarea obligativității depunerii recomandărilor de la locul de muncă, eliminarea obligativității adoptatorilor de a depune, la momentul cererii, a tuturor documentelor necesare soluţionării acesteia, introducerea portretului copilului greu adoptabil cu scopul de a-i crește șansele de a avea o familie.
„Felicităm România pentru faptul că și-a îmbunătățit legislația privind adopția copiilor inclusiv prin măsuri inovatoare precum portretul copilului greu adoptabil. UNICEF va continua să asigure sprijin ANPDCA în dezvoltarea de servicii la nivel local care să prevină separarea copilului de familie, cum ar fi Pachetul Minim de Servicii”, a declarat Sandie BLANCHET, Reprezentantul UNICEF în România.

În momentul de față, în țara noastră, aproximativ 58.000 de copii beneficiază de o măsură de protecție, iar dintre aceștia 3.250 sunt copii adoptabili. 46% dintre copiii adoptabili au vârsta între 7 și 13 ani, iar peste 21% au o formă de dizabilitate.

Citeste mai multe detalii aici:  http://www.unicef.ro/media/media-briefing-adoptie-discurs-sandie-blanchet-reprezentant-unicef-in-romania/
Articol din: 17 August 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu