Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 august 2016

PROMOVAREA ZONELOR DE SĂLBĂTICIE DIN CHEILE CARAŞULUI

 Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro,https://www.facebook.com/GECNERA?pnref=lhc), în cooperare cu liceul MATHIAS HAMMER din Anina, au realizat în perioada 13 - 14 august 2016 un eveniment de monitorizare a stării patrimoniului natural şi de promovare a  zonelor de sălbăticie din rezervaţia naturală Cheile Caraşului aparţinând Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului, pe traseul canionul Caraşului - poiana Prolaz - intrarea în chei, de la Caraşova.

Cu ocazia evenimentului voluntarii GEC Nera au distribuit publicaţii de conştientizare a vizitatorilor şi populaţiei locale în legătură cu existenţa şi importanţa conservării sălbăticiei din Cheile Caraşului. Au fost colectate deasemenea informaţii în legătură cu starea de conservare a patrimoniului natural din această zonă, informaţii pe baza cărora va fi întocmit un raport care va fi trimis autorităţilor direct responsabile.
Conform conceputului implementat de mai mulţi ani de către unele ţări precum Austria , Elveţia, Norvegia şi Canada, zonele de sălbăticie sunt acele zone în care patrimoniul natural nu a fost deranjat sau a fost foarte puţin deranjat prin activităţi umane. În interiorul parcurilor naţionale, de obicei, ariile de sălbăticie  sunt incluse în zonele de strictă protecţie definite astfel prin planul de management al Parcului.
În România, zonele de sălbăticie nu sunt reglementate. Legea Ariilor Naturale Protejate aminteşte doar că acestea există, fără însă să li se dea o definiţie.
În zonele de sălbăticie sunt permise ecoturismul de pasaj, activităţile ştiinţifice de conservare a patrimoniului natural şi activităţile de educaţie ecologică.
O asemenea zonă de sălbăticie poate fi considerată rezervaţia naturală Cheile Caraşului aparţinând Parcului Naţional Semenic - Cheile Caraşului din jud. Caraş - Severin. Într-un studiu al sălbăticiei din Carpaţi întocmit de ONG-uri din România, împreună cu experţi în acest domeniu din Elveţia, rezervaţia naturală Cheile Caraşului chiar este poziţionată pe hărţile zonelor de sălbăticie.
Având în vederea că implementarea conceptului de sălbăticie aduce comunităţilor locale din alte ţări  venituri considerabile din practicarea ecoturismului se impune promovarea, dar mai ales reglementarea de către autorităţi a conceptului de sălbăticie şi în România.
Din păcate în cazul PN Semenic - Cheile Caraşului nu există aprobat de către Ministerul Mediului, nici măcar un plan de management al Parcului. De aceea, când vorbim de sălbăticie în acest caz, mai degrabă ne putem gândi la mentalitatea cu care continuă să fie tăiate pădurile din interiorul Parcului.
Pe https://www.facebook.com/GECNERA/photos/?tab=album&album_id=1083798581714511 sunt imagini care fac parte din acest comunicat de presă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu