Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 august 2016

FACIAS a acționat în instanță statul român pentru nerecuperarea Tezaurului României

În anul în care se împlinesc 100 de ani de la înstrăinarea Tezaurului României, FACIAS a depus, la Secția Contencios Administrativ a Tribunalului București, o acțiune împotriva statului român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând instanței obligarea acestuia la recuperarea integrală a tezaurului României, cu stabilirea unui termen rezonabil pentru executarea obligației de a face.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului continuă acțiunile împotriva Statului Român pentru recuperarea Tezaurului României transferat în Rusia, în anul 1916.
De parcă ar fi vorba de interesul vreunui privat și nu de interesul național, de Patrimoniul Cultural, de dreptatea istorică, instituțiile statului își pasează responsabilitatea, neasumându-și reprezentarea în fata instanței și, implicit, datoria de onoare care ne-ar reda Tezaurul înapoi. În prezent, această răspundere morală este plimbată prin tot felul de comisii.
Conform informațiilor apărute în presă, la nivel guvernamental s-a constituit Comisia mixtă Româno-Rusă dar aceasta nu are nicio atribuție decizională, fiind formată din istorici, profesori, care au un rol de negociere, și nu unul decizional. Amintim că această comisie s-a întrunit în 2016, după o pauză de 10 ani.
Apreciem că, prin lipsa oricăror demersuri sau inițiative de recuperare a valorilor înstrăinate, statul român îi prejudiciază pe toți cetățenii români.
În cadrul procesului inițiat de FACIAS, atitudinea procesuală adoptată de către reprezentanții statului român este neclară. Mai întâi au avut o atitudine defensivă: negând și contestând dreptul invocat de către FACIAS. Ulterior au avut o atitudine ofensivă, ridicând o serie de excepții de natură să paralizeze cererea și să ducă la închiderea dosarului — fără o analiză pe fond a cauzei.
În concluzie, în cadrul acțiunii, instituțiile Statul Român nu își asumă nicio responsabilitate.
Inedit este faptul că deși FACIAS încearcă prin acest demers să readucă Tezaurul României în proprietatea statului român, fără să urmărească vreun interes propriu sau beneficiu patrimonial, Judecătoria Sectorului 1 a pus în vederea FACIAS să achite taxa judiciară de timbru în valoare de 144.003.605 lei, calculată la valoarea Tezaurului estimat la 3,2 mld euro, chiar dacă finalitatea procesuală o reprezintă îmbogățirea patrimonială a Statului Român.
FACIAS consideră că este bine ca cetățenii să fie informați cu privire la evoluția acestei acțiuni atât de necesare și legitime, care vizează recuperarea unui inestimabil patrimoniu național cultural și istoric.
Biroul de presă
FACIAS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu