Astfel, în perioada 1-13 august a.c., s-au efectuat mai multe acțiuni și controale, cu forțe proprii și în cooperare cu alte structuri având atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pe linia prevenirii și combaterii șederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetățenilor străini, la nivel național.
În cadrul acțiunilor 86 de cetățeni străini au fost depistați în situații ilegale, cei mai mulți în București și pe rază de competență a județelor Arad, Brașov și Cluj. Au fost emise 29 decizii de returnare și comunicări de părăsire a teritoriului României, trei persoane au solicitat o formă de protecție internațională statului român, unul a fost tolerat, iar pentru ceilalți s-au dispus alte măsuri.
De asemenea, polițiștii de Imigrări au organizat misiuni de îndepărtare sub escortă de pe teritoriul României pentru șase persoane, iar pentru alte 35 au întocmit documentele necesare în vederea luării în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.
Polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale cu avertisment și amendă, în valoare totală de 28.500 lei, cetățenilor străini care nu au respectat legislația în domeniul migrației.
O atenție deosebită a fost acordată de polițiștii de Imigrări clujeni, în cele patru zile de desfășurare a festivalului UNTOLD, care au avut misiunea de a preveni încălcarea oricăror norme legale din domeniul de competență.
Pe linia combaterii muncii ilegale, în cadrul acțiunilor desfășurate, au fost sancționate contraventional mai multe societăți comerciale care nu au respectat regimul juridic privind angajarea și detașarea străinilor.
Exemplu: În această săptămâna, la patru societăți comerciale din București au fost identificați la lucru cetățeni străini, exceptați de la obținerea avizului de muncă, însă societățile comerciale nu au comunicat Inspectoratului General pentru Imigrări angajarea acestora, în termen de 10 zile, de la dată încheierii contractelor. În aceste situații, societățile au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare de 6.500 de lei.
Inspectoratul General pentru Imigrări reamintește faptul că neîndeplinirea obligațiilor legale privind angajarea sau detașarea străinilor se sancționează cu amenzi contravenționale, cu sume cuprinse între 700 și 20.000 de lei. Primirea la muncă a până la cinci străini fără drept de muncă pe teritoriul României, constituie contravenție și se sancționează potrivit art. 260 alin. (1) lit. e din Codul Muncii cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare străin identificat.
Acțiunile desfășurate de către polițiști urmăresc asigurarea ordinii și siguranței cetățeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor și combaterea migrației și muncii ilegale.
Biroul Informare și Relații Publice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu