Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 30 august 2016

Campanie de informare

                           
                În perioada 29.08-09.09.2016, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţan Caraş-Severin, se desfăşoara activitatea de informare a cetăţenilor judeţului Caraş-Severin, cu privire la prevederile legale din Legea 60 din 23 septembrie 1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
Pe perioada desfăşurării campaniei, efective din cadrul serviciului Ordine şi Siguranţă Publică, vor prezenta în cadrul înâlnirilor cu reprezentanţii administraţiei  publice locale dar şi cu societatea civilă, anumite aspecte din respectiva lege, scopul fiind o mai bună informare a cetăţenilor cu privire la drepturile dar şi obligaţiile participanţilor la manifestările desfăşurate în spaţiul public.
În conformitate  cu art.30 din Constituţia României, libertatea de exprimare este garantată: „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”. Acest drept se regăseşte şi în Legea 60 din 1990, conform art.1 „Libertatea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege. Asemenea activitati se pot realiza numai pasnic si fara niciun fel de arme ”.
Pentru legalitatea acestor activităţi desfăşurate în spaţiul public, „adunarile publice - mitinguri, demonstratii, manifestatii, competitii sportive, procesiuni si altele asemenea -, ce urmeaza sa se desfasoare in piete, pe caile publice ori in alte locuri in aer liber. se pot organiza numai dupa declararea prealabila prevazuta de prezenta lege”.
          Atunci când se doreşte desfăşurarea unei manifestaţii în spaţiul public, organizatorul adunării trebuie să depună conform. Art.7 “declaratia scrisa la primariile municipale, orasenesti sau comunale pe al caror teritoriu acestea urmeaza sa se desfasoare, cu cel putin 3 zile inainte de data desfasurarii acestora, in care trebuie sa mentioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora inceperii si durata actiunii, traseele de afluire si defluire, numarul aproximativ al participantilor, persoanele imputernicite sa asigure si sa raspunda de masurile de organizare, serviciile pe care le solicita din partea consiliului local, a politiei locale si jandarmeriei, potrivit modelului prezentat in anexa”.
                După ce organizatorul a depus declaraţia scrisă la primărie, la nivelul instituţiei publice se înfiinţează “comisia de avizare a cererilor de organizare a adunarilor publice la nivelul tuturor consiliilor locale, formata din primar, secretarul comunei sau al orasului, dupa caz, reprezentanti ai politiei si ai jandarmeriei”.
                Ca şi obligaţie, organizatorul adunării publice trebuie conform art.12, alin.1, lit (a) „sa inregistreze declaratiile de desfasurare a adunarilor publice la unitatile de jandarmi competente teritorial, cu cel putin 48 de ore inainte .
                În prezenta lege, constituie contravenţie “organizarea si desfasurarea de adunari publice nedeclarate, neinregistrate sau interzise” şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 10000 lei.
          Contravnţile prevăzute în Legea 60 din 1991, se constată de poliţişti, ofiţeri şi subofiţeri jandarmi, precum şi de primari sau de împuterniciţi ai acestora.
          Jandarmeria Română este prezentă la toate activităţile ce se desfăşoară în spaţiul public, pentru a garanta tuturor participanţilor dar şi celorlalalţi cetăţeni, drepturile conferite de Constituţia României.

                    Compartimentul Informare, Relaţii Publice  şi cu Publicul  








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu