Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 13 august 2016

Implementarea Convenției pentru drepturile persoanelor cu dizabilități



Premierul Dacian Cioloș a avut astăzi o discuție cu Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice, despre soluțiile pentru operaționalizarea Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, instituție aflată în coordonarea Senatului României.
Consiliul de monitorizare este o instituție de drepturile omului independentă, cu rol esențial în protecţia efectivă a drepturilor fundamentale ale  persoanelor cu dizabilități instituţionalizate din România şi în facilitarea accesului efectiv la justiţie. Pentru operaționalizarea acesteia, este nevoie de fonduri, sprijin logistic, dar mai ales de umanitate și de o bună înțelegere a drepturilor și așteptărilor persoanelor cu dizabilități. Mă bucur să avem alături, ca partener, societatea civilă în acest demers“, consideră premierul Dacian Cioloș.

Consiliul de Monitorizare pentru implementarea Convenției pentru drepturile persoanelor cu dizabilități va deveni operațional după ce ieri, în ședința de Guvern, în contextul rectificării bugetului de stat, Guvernul a alocat suma de un milion de lei, fonduri destinate funcționării instituției până la sfârșitul anului. De asemenea, instituția va primi sediu și sprijin logistic pentru a-și putea începe cât mai curând activitatea. 
În vederea promovării, protecției și monitorizării implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, prin Legea 8/2016 s-a înființat Consiliul de monitorizare a implementării Convenției. Instituțiile supuse monitorizării sunt facilitățile de tip rezidențial publice sau private, destinate să servească persoanelor cu dizabilități, precum și spitale/secții de psihiatrie. Potrivit legii, prin drepturi ale persoanelor cu dizabilități se înțeleg drepturile patrimoniale și nepatrimoniale garantate acestor persoane prin Convenție și prin legi speciale. 
Consiliul de monitorizare a fost înființat având în vedere că este important ca atunci când autorităţile locale decid să plaseze şi să menţină într-un centru de plasament sau de recuperare un copil sau un adult cu dizabilităţi, statul să vegheze cu o rigoare specială ca aceste condiţii de plasament să răspundă nevoilor specific generate de dizabilitate şi să ia acele măsuri special pentru a asigura protecţia efectivă a persoanelor vulnerabile împotriva relelor tratamente de care autorităţile locale au sau ar trebui să aibă cunoştinţă. Prin vizite de monitorizare inopinate realizate de echipe formate din funcţionari şi experţi independenţi, prin raportearea în timp real a deceselor survenite în centre şi prin reprezentarea în instanţă a persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate, România va aduce garanţii în plus privind respectarea drepturilor omului.
Comunicat de presa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu