Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 august 2016

Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2016

 Teatrul Național din Timișoara anunță o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2016, eveniment care va avea loc la finele lunii septembrie.
Festivalul este susținut de Ministerul Culturii, pentru modulul dedicat spectacolului pe text de teatru românesc sau adaptări de autori români, respectiv de Primăria Municipiului Timișoara, pentru modulul FEST – care cuprinde spectacole internaționale și spectacole în aer liber.
Gândit ca un pol important al dramaturgiei româneşti şi ca un punct de convergenţă al artelor spectacolului, FEST-FDR a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale României. Festivalul s-a reconfigurat anul  acesta pentru a demonstra încă o dată că, de-a lungul celor 22 de ediții ale sale, poate să surmonteze toate momentele în care i-a fost  pusă în discuție continuitatea.
FEST-FDR2016 va avea loc între 25 și 30 septembrie. La fel ca în anii precedenți, secțiunea dedicată spectacolului de teatru pe text românesc – FDR – panoramează anul teatral anterior în viziunea teatrologului Oana Borș, selecționerul festivalului.  Astfel, selecția modulului FDR aduce împreună numele cele mai sonore ale dramaturgiei românești contemporane, cum ar fi Peca Ștefan, Elise Wilk, Bogdan Georgescu, Csaba Székely, Radu Iacoban etc.
Secțiunea FEST este dedicată artelor spectacolului și, așa cum și-a obișnuit spectatorii, spectacolelor în aer liber. Anul acesta, secțiunea FEST propune reîntâlnirea cu mari trupe de teatru în aer liber din Polonia și Ucraina, precum și o serie de spectacole de dans contemporan.
Festivalul va avea în cuprins și alte evenimente - dezbateri, lansări de carte etc.

Vă prezentăm în continuare programul FEST-FDR2016:

Duminică, 25 septembrie
ora 19, Sala Mare                             Deschiderea Festivalului.
MESH / OverDose!, coregrafia Eva Duda, compania Eva Duda (Ungaria)
ora 21, Sala 2      MaRó de Csaba Székely, regia Andy Gherghe, Studio Yorick, Târgu Mureş (spectacol în limbile română și maghiară)
ora 22,  Piața Victoriei                     SUMMIT_2.0, Osmego Dnia, Polonia

Luni, 26 septembrie
ora 17, Studio „Uțu Strugari”       SECRETUL FERICIRII de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru & Asociaţia Catharsis
ora 19, Sala Mare             ANUL DISPĂRUT.1989 de Peca Ştefan, regia Ana Mărgineanu, Teatrul  Mic
ora 21, Sala 2      SAY IT NOW! de Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente, Teatrul Național Timișoara
ora 22, Parcul Civic           VÂNT DE PRIMĂVARĂ PRIN PIERSICI, Teatrul „Masca” București

Marți, 27 septembrie
ora 17, Sala Mare             AI MEI ERAU SUPER, text colectiv, regia Cristian Ban, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
ora 19, Sala 2                                      CASA CU PISICI, un spectacol de Radu Iacoban, Teatrul  Mic
orele 20 şi 22 , Parcul Civic            ZIDUL, Teatrul Masca

Miercuri, 28 septembrie
ora 17, Studio „Uțu Strugari”       VORBEȘTE CU MINE, un spectacol de Ion-Ardeal Ieremia, Teatrul Național Timișoara
ora 19, Sala, 2     TIHNĂ de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania Tompa Miklós (spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limba română)

Joi, 29 septembrie
ora 19, Studio „Uțu Strugari”       AVIOANE DE HÂRTIE de Elise Wilk, regia Ion-Ardeal Ieremia, Teatrul Național Timișoara
orele 17 și 21, Sala 2        PISICA VERDE de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul  „Luceafărul” Iaşi
ora 22, Parcare H. Timișoara        PESCĂRUȘUL, scenariu după A.P. Cehov, Voskresinnia Theatre, Ucraina

Vineri, 30 septembrie
ora 17, Sala 2      ANTISOCIAL un spectacol de Bogdan Georgescu, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu
ora 19, Sala Mare             Închiderea Festivalului
FEMEIE ÎN RE-MINOR / LUNGA CINĂ DE CRĂCIUN, coregrafia Radu Poklitaru, Kiev Modern Ballet (Ucraina)
ora 22, Parcare H. Timișoara        PESCĂRUȘUL, scenariu după A.P. Cehov, Voskresinnia Theatre, Ucraina






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu