Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 20 decembrie 2014

Un gest pentru o viață

Salvaţi Copiii îşi propune schimbarea statisticilor dureroase: în fiecare an pierdem aproximativ 1900 de nou-născuţi. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante. Orice persoană poate susţine programul de reducere a mortalităţii infantile donând 2 euro prin SMS la 8833, iar companiile pot direcţiona 20% din impozitul pe profit datorat statului către cauza noastră.

Salvaţi Copiii a lansat, în 2010, unul dintre proiectele cu cel mai puternic impact din istoria organizaţiei, programul naţional de reducere a mortalităţii infantile Fiecare copil contează. Principala componentă a acestui program o constituie dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente performante necesare supravieţuirii copiilor.

După ce, în 2013, au fost dotate 18 maternităţi, anul acesta, cu sprijinul nepreţuit al Dorna, 3.600.000 de lei au fost investiţi în dotarea a 45 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi. Potrivit calculelor organizaţiei noastre şi ale medicilor implicaţi în program, graţie echipamentelor donate, ajutăm la salvarea şi îngrijirea în condiţii bune a peste 10.000 de nou-născuţi anual.

Această performanţă ne-a dat puterea de a face presiuni asupra autorităţilor pentru a genera schimbări atât de necesare în sistemul sanitar, cu accent pe serviciile de neonatologie. Printre reuşitele cu care ne lăudăm în acest an se numără:

>>> Întărirea capacităţii administrative în domeniul sănătăţii femeii şi a copilului, prin:
• (Re)Înfiinţarea Compartimentului pentru sănătatea femeii şi copilului din structura Ministerului Sănătăţii, având rolul de a monitoriza şi optimiza coordonarea activităţilor din Pogramul naţional pentru sănătatea femeii şi copilului şi de a coopera cu ONG-urile de profil.
• Înfiinţarea Grupului de Lucru pentru implementarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor pentru sănătatea femeii şi copilului şi ajustare  a măsurilor care să răspundă priorităţilor majore de sănătate a acestor categorii.
>>> Acordarea de fonduri suplimentare pentru secţiile de neonatologie de către Ministerul Sănătăţii, în cadrul rectificării bugetare din septembrie. Prin statistici şi date empirice, Salvaţi Copiii a demonstrat că fondurile alocate pentru îngrijirea nou-născuţilor erau cu totul insuficiente, convingând astfel autorităţile de necesitatea iminentă a suplimentării acestor sume.

2014 a fost cel mai de succes an de la demararea Programului naţional de reducere a mortalităţii infantile, în condiţiile în care am reuşit să venim în sprijinul a 5.046 beneficiari (cu peste o mie mai mulţi decât anul trecut), din care 858 copii mai mici de 1 an şi 2.522 copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani, 416 femei gravide şi 1.250 tinere mame. Aceştia au beneficiat de serviciile de asistenţă incluse în program: informarea şi educarea gravidelor şi mamelor tinere privind măsurile obligatorii pentru prevenirea îmbolnăvirilor, păstrarea curăţeniei şi respectarea regulilor de creştere a copiilor, distribuirea Ghidului de creştere şi dezvoltare a copilului 0-5 ani şi a Caietului Copilului, precum şi distribuirea de vitamine, suplimente nutritive, alimente de bază şi produse de igienă a copilului şi igienă a casei. În plus, în perioada 5-7 septembrie, s-a derulat caravana de control gravide, care a ajuns la beneficiarele din 3 comunităţi defavorizate din Moldova: Lungani, Gorbăneşti şi Pătrăuţi. Cu ajutorul voluntar al specialiştilor în obstetrică-ginecologie, 47 de viitoare mamici au beneficiat de consult gratuit şi ecografie. Activităţile proiectului Fiecare Copil Contează se desfăşoară cu sprijinul GSK România şi Reckitt Benckiser.

Pe lângă dezvoltarea de servicii suport pentru gravide, mame şi copii din comunităţile defavorizate, organizaţia a organizat şi cursurile de pregătire pentru personalul medical neonatolog. Astfel, în perioada 19-20 iunie, 20 de medici neonatologi şi obstetricieni specializaţi în ecografie fetală din sudul şi sud-estul ţării au participat la un curs de perfecţionare pentru formare suplimentară în explorarea avansată a fătului, necesară pentru identificarea precoce a afecţiunilor cardiace şi a morbidităţilor corectabile. De la debutul proiectului, nu au mai fost înregistrate cazuri de mortalitate infantilă în localităţile în care s-a intervenit, ceea ce ne motivează să continuăm şi să îmbunătăţim acest program.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu