Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 14 decembrie 2014

Târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, în perioada 18-21 decembrie 2014


Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui Târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, în curtea instituției, în perioada 18 – 21 decembrie 2014, între orele 9.00-16.00, eveniment în cadrul căruia vizitatorii vor putea găsi produse alimentare de calitate garantată, cum sunt produsele tradiționale atestate și ecologice certificate.

Astfel, în pragul Sfintelor Sărbători de Crăciun, vizitatorii sunt invitați să redescopere gustul bucatelor de altădată al brânzeturilor din Brașov - telemea de vacă, brânza de burduf, caș, cașcaval, telemea de oaie, urdă sau al celor din Botoșani - cașcaval de Vlăsinești, caș și brânză ca la bunica, care se potrivesc foarte bine cu pâinea tradiţională. Iubitorii de pește pot găsi produsele aduse de la Tulcea: salată cu icre de crap sau știucă, sardeluțe marinate în ulei, pastramă și batog de somn de crap argintiu sau de somn. Păstrăvul afumat în cobză de brad din Prahova se va regăsi, de asemenea, între produsele expuse.
Totodată, toți cei care vor trece pragul Târgului de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, organizat de MADR,vor găsi preparate din carne pregătite după rețete moștenite din străbuni, precum lebăr sau tobă de casă, drob sau cârnați de porc, caltaboș cu orez, mititei, slănină cu boia, patricieni din carne de oaie afumați, mușchi crud – afumat, jambon cu os afumat sau bunătăți aduse de la Buzău, precum mici de casă, piept de porc crud afumat, muşchi țărănesc crud afumat, cârnați de casă afumați de porc, cârnați de Pleșcoi cruzi și uscați, babic, ghiuden, pastramă de oaie.
Între produsele care vor încânta vizitatorii târgului amintim Magiunul de prune de Topoloveni, produs care beneficiază de certificare de calitate europeană „Indicație geografică Protejată - I.G.P.”, prunele uscate de Leleasca (Olt) sau țuica din Argeș. Nu au fost uitați nici iubitorii de dulcețuri și siropuri. Aceștia vor putea
găsi produse din Covasna precum siropuri de muguri de brad sau flori de soc, dulceaţă de afine, de zmeură ori de mure.
Din categoria produselor ecologice se vor găsi la târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români” uleiuri naturale, obţinute prin presarea la rece a semințelor selecționate și neprelucrate termic prin prăjire,precum uleiurile din semințe certificate de in, susan, cânepă, floarea soarelui,miere ecologică – polifloră, de salcâm, de tei, ceaiuri medicinale, sucuri ecologice de cătină sau morcovi cu miere etc.
Meşteşugari în arta prelucrării lemnului din Vâlcea vor fi prezenți pentru a reaminti tuturor vizitatorilor tradițiile autentice românești.
Și pentru că este perioada cea mai potrivită pentru a fi consumate, toți cei care vor vizita târgul vor putea găsi aici vestitele sarmale maramureșene pregătite cu migală de gospodinele pricepute, care pot fi savurate alături de vinuri selecționate din vechi soiuri tradiționale românești.
***
Reamintim că recunoaşterea tradiţionalităţii unui produs prin intermediul înregistrării sale în conformitate cu ordinul 724/2013 este un proces continuu, care permite oricărui doritor să aplice pentru obținerea atestatului de produs tradițional. În același timp, precizăm că toate produsele care au fost atestate în baza vechii legislații (Ordinul 690 din 2004) și nu s-au reatestat până la 30 noiembrie 2014, nu mai pot fi încadrate în această categorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu