Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 27 decembrie 2014

ÎN SERVICIUL COMUNITĂŢII, DE CRĂCIUN

 În perioada 25-26 decembrie a.c., aproape 400 de poliţişti au fost zilnic la datorie pentru ca întreaga comunitate să petreacă în condiţii de linişte şi siguranţă. Poliţiştii au intervenit la peste 70 de solicitări primite din partea cetăţenilor, au aplicat 137 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 22.000 de lei şi au constatat aproape 24 de infracţiuni.
         De Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente cu impact asupra siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului.

Ca în fiecare zi a anului, Poliţia Română a fost la datorie pentru prevenirea faptelor antisociale şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
Măsurile adoptate de Poliţia Română şi efortul poliţiştilor şi-au atins scopul - în zilele de Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente deosebite sau cu impact în planul ordinii şi siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de Sărbătoarea Naşterii Domnului.
În cadrul activităţilor desfăşurate în cele două zile poliţiştii au constatat 24 de infracţiuni, dintre care 16 de natură judiciară, 4 la regimul circulaţiei rutiere, 2 conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive şi 2  alte genuri.
Din totalul infracţiunilor, 6 au fost constatate în flagrant delict.
Pentru abaterile de la normele contravenţionale, poliţiştii au aplicat peste 130 de sancţiuni, în valoare de 22610 de lei.
Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 24 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991.
De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au aplicat 107 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 66 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză şi  2 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie mai mică decât cea de la care fapta este considerată infracţiune.
Totodată, poliţiştii au retras un certificat de înmatriculare şi au reţinut 2 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 2 pentru conducere sub infleunţa băuturilor alcoolice şi unul pentru altă abatere.
Poliţiştii aflaţi în misuni au intervenit la 74 de solicitări ale cetăţenilor prin serviciul de urgenţă 112.
De asemenea, poliţiştii au asigurat măsurile de ordine, siguranţă şi fluenţă a traficului rutier la manifestările dedicate Crăciunului, la aceste evenimente nefiind înregistrate incidente.  
Cei aproape 400 de poliţişti vor fi în continuare la datorie, pregătiţi să intervină atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale şi să acţioneze pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente ce pot afecta liniştea cetăţenilor.
·        


Având în vedere atenţionările de viscol şi ninsori, dar mei ales faptul că în aceste zile, mulţi români sunt în vacanţă şi în judeţul Caraş-Severin, principala prioritate a poliţiştilor este asigurarea unei circulaţii fluente şi evitarea blocajelor, pe principalele artere rutiere –drumuri naţionale şi drumuri judeţene.

Poliţiştii rutieri vor fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto şi pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situaţia meteo impune închiderea unor secţiuni de drum afectate de zăpadă (având în vedere faptul că judeţul Caraş-Severin intră sub cod galben din seara zilei de 28 decembrie până în seara zilei de 29.12.2014).

În această perioadă, acţionează, în medie, 50 de poliţişti rutieri, dar şi poliţişti de la structurile de ordine publică.

Poliţia Rutieră va transmite periodic informări cu privire la starea drumurilor şi, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare.

În condiţiile schimbării situaţiei meteorologice, recomandăm conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.

Pentru siguranţa deplasării, recomandăm şoferilor să evite călătoriile pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie.

Pentru zonele care vor fi afectate de ninsoare, este obligatorie echiparea autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă. Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.

Autorităţile locale din zonele vizate de avertizările de viscol şi ninsoare vor fi pregătite să intervină cu utilajele de deszăpezire şi materiale antiderapante pe toate drumurile, în special pe drumurile naţionale şi judeţene, pentru curăţarea drumurilor şi menţinerea unui trafic rutier fluent.

În judeţul nostru pe DN 57 (Cozla), în zona unde sunt căderi de pietre, se circulă pe o singură bandă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu