Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 19 decembrie 2014

Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii - Romani CRISS

Conferința de încheiere a proiectului' Youth is Tolerance: combating anti-Roma stereotypes among young people'
Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii — Romani CRISS, împreună cu partenerii săi,' Center for Interethnic Dialogue and Tolerance AMALIPE' din Bulgaria,' Dartke Association' din Ungaria și Asociația' Antigone' din Grecia anunța încheierea proiectului' Youth is Tolerance: combating anti-Roma stereotypes among young people' prin organizarea, joi, 18 decembrie 2014 a conferinței de închidere. Evenimentul va avea la Hotelul RIN Central, strada Traian nr. 55, sala George Călinescu, între orele 11.00 și 14.00.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate principalele activități și rezultate ale proiectului, precum și direcții viitoare de acțiune în vederea valorificării rezultatelor obținute în beneficiul unui număr cât mai mare de tineri.
'Proiectul Youth is Tolerance nu a format doar o echipă, ci a creat o adevărată familie de tineri activiști care împreună au contribuit la construirea unei societăți bazată pe toleranță, cunoaștere și respect reciproc. Prin intermediul proiectului, tinerii activiști au doborât barierele culturale și au dovedit faptul că romii și neromii, împreună, pot oferi exemple demne de urmat pentru ceilalți tineri.' Ionuț Cioarță (coordonator proiect).
Proiectul' Youth is Tolerance: combating anti-Roma stereotypes among young people' a avut ca scop dezvoltarea și implementarea unui model comprehensiv de combatere a discriminării și a stereotipurilor anti-rome în Bulgaria, România, Grecia și Ungaria, în rândul a 30 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14-25 ani, prin folosirea metodelor de 'peer-education', care să formeze și să implice tineri romi și neromi activi, printr-o gamă largă de activități pentru combaterea stereotipurilor anti-rome. Noutatea programului este dată de instruirea tinerilor prin intermediul metodelor de tip' peer-education' sau educație de la egal la egal. Această formă de educație împuternicește tinerii, le oferă posibilitatea de a participa în activități care îi afectează, le oferă acces la informații și îi încurajează să utilizeze cele mai originale și ingenioase metode de transmitere a informației către alți tineri.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de doi ani și a avut drept obiective: schimbarea atitudinilor și stereotipurilor negative ale tinerilor față de romi, prin implicarea în activități comune ale tinerilor romi și neromi, scăderea numărului de practici discriminatorii în rândul tinerilor față de diferențele culturale și acordarea de suport școlilor pentru a gestiona cât mai bine comportamentele anti-sociale ale tinerilor.
Grupul țintă al proiectului a fost reprezentat de tineri romi și neromi, elevi și studenți, care s-au implicat în organizarea a 20 de campanii de conștientizare pentru combaterea prejudecăților și stereotipurilor față de romi și alte minorități, participarea la 4 vizite de schimb de experiență în țările partenere și realizarea a 20 de training-uri pentru tineri în vederea conștientizării prejudecăților și a discriminării.
COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu