Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 13 decembrie 2014

Conferința 'DE VORBĂ CU PĂRINȚII' Analiza situației drepturilor copiilor cu dizabilități

București, 12 decembrie 2014. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), in parteneriat cu Universitatea Româno-Americana, a organizat vineri, 12 decembrie a.c. Conferința „DE VORBĂ CU PARINȚII – Situația drepturilor copiilor cu dizabilități în România”.
In considerarea Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, conferința și-a propus sa aducă în atenție situația drepturilor copiilor cu dizabilități din România la finele anului 2014, pornind de la cazuistica CEDCD, a principalelor tipuri de încălcări ale acestor drepturi, precum și a demersurilor necesare în acest sens.  

Astfel, doar în anul 2014, la nivelul CEDCD au fost înregistrate 387 de solicitări de consiliere și asistență din partea părinților. Principalele tipuri de încălcări de drepturi sesizate au vizat următoarele domenii:
Neacordarea gradului de handicap corespunzător
83
Neplata indemnizațiilor de asistent personal
74
Restricționarea accesului la educație
57
Absența educației adaptate și de calitate
53
Absența serviciilor de recuperare și intervenție timpurie
51
Absența/restricționarea accesului la servicii medicale
18
Altele
51

Trebuie precizat faptul că, deși în topul solicitărilor cu privire la încălcarea anumitor drepturi se află aspecte legate de gradul de handicap și neplata îndemnizațiilor, în peste 85% din totalul solicitărilor, părinții au sesizat probleme legate de dreptul la educație.
În acest context, precum și cu resursele limitate ale unei organizații nonguvernamentale, CEDCD a furnizat asistență după cum urmează:
·   consiliere și asistență directă (față în față) -  44 de cazuri;
·   consiliere online în 267 de cazuri;
·   consiliere telefonică în 76 dintre cazuri
·   21 de contestații la încadrarea în grad de handicap
·   1 decizie definitiva – Curtea de Apel Craiova – grad de handicap
·   33 de plângeri privind neplata îndemnizațiilor
·   28 de sesizări la nivelul inspectoratelor școlare privind restricționarea accesului la educație
·   2 sesizări inspectorate școlare privind adaptarea curriculară și de examinare
·   2 plângeri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
·   Medierea relației cu reprezentanții școlari
·   Identificarea de soluții în zona privată pentru situații medicale complexe

In ceea ce privește repartizarea geografică a situațiilor de încălcări de drepturi ale copiilor cu dizabilități, analiza efectuată a reflectat următoarele:
”Aceste cifre nu reflectă doar efortul organizației noastre, ci un fenomen masiv de încălcare a drepturilor copiilor cu dizabilități în România. În condițiile în care 387 de solicitări ale părinților s-au îndreptat doar către o organizație nonguvernamentală, acest fapt traduce absența rolului activ al autorităților de a-și îndeplini misiunea. Ne dorim ca prin acest demers să tragem un semnal de alarmă cu privire, în special, la dreptul la educație al copiilor cu dizabilități, care reprezintă punctul nevralgic al abuzurilor. Atragem atenția autorităților de resort asupra faptului că ratificarea Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități impune obligații clare și ferme privind educația incluziva”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.
Informații de background:
În lume există aproximativ 1 miliard de persoane cu dizabilități, însumând un total de 15% din populația globului, iar 80% dintre aceștia trăiesc în țări aflate în curs de dezvoltare.
Cea mai mare parte a acestora se confruntă cu DISCRIMINAREA,ABUZUL și IZOLAREA.
Exemple: instituționalizare, absența educației, imposibilitatea angajării, refuzul dreptului de proprietate, refuzul dreptului de a lua decizii etc.
DISCRIMINAREA este larg răspândită, afectează oameni din toate sferele sociale.
În România, numărul total al persoanelor cu dizabilități este 709.216,70.647 fiind copii, iar 31.132 dintre aceștia sunt neșcolarizați.
Dintre copii cu dizabilități înregistrați, 1.760 sunt încadrați în grad dehandicap ușor; 20.121 sunt încadrați în grad de handicap mediu; 13.861sunt înregistrați ca având grad de handicap accentuat, iar 34.905 de copii sunt încadrați în grad de handicap grav.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu