Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!luni, 29 decembrie 2014

Informaţii de călătorie:Republica Italiană – Avertizare vreme rea

 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să se deplaseze pe teritoriul Republicii Italiene că Centrul Național de Meteorologie și Climatologie Aeronautică Militară din cadrul Ministerului Apărării, a emis, la data de 29 decembrie 2014, orele 8.00, o avertizare meteorologică valabilă pentru următoarele 6-12 ore și, în perspectivă, până la data de 1 ianuarie 2015.

Pentru următoarele ore, perturbările climatice în zona Mării Mediterane vor menține condiții atmosferice dificile în cea mai mare parte din centrul și sudul Italiei. Departamentul de Protecție Civilă a emis o avertizare de condiții meteorologice nefavorabile (www.protezionecivile.gov.it). Sunt prevăzute precipitații abundente, mai ales sub formă de ninsoare, până în zonele de câmpie, în regiunile Abruzzo, Molise, Puglia de nord și în zonele orientale din Umbria și Lazio, precum și în Calabria de nord și Sicilia la înălțimi de peste 500-700 m.
Avertizarea privește și posibile fenomene atmosferice cu caracter de furtună în Sicilia și Calabria. Situația este cotată cu cod roșu pentru zonele tirenice ale regiunii Calabria și cu cod portocaliu pentru regiunile Campania, Basilicata și restul teritoriului calabrez. Pentru Molise și zona nord orientală a Siciliei este prevăzut cod galben.
Se vor înregistra vânturi puternice, cu intensificări locale până la nivel de furtună în zonele de coastă din Friuli Venezia Giulia, Veneto și Emilia Romagna.
Ninsori intense se înregistrează pe tot arcul alpin și pe toată dorsala apeninică, cu strat de zăpadă depășind pe alocuri 20 cm. Se recomandă utilizarea echipamentelor auto și a vestimentației adecvate.
Potrivit prognozei meteorologice, marea va fi foarte agitată pe toată coasta adriatică. De asemenea, se va produce o furtună de intensitate mare  în zona de nord a Mării Tireniene, înregistrându-se vânt și mare agitată în Marea Sardeniei și în tot bazinul tirenian până la strâmtoarea Messina.
În Sardinia se anunță ninsori în zonele cu altitudini de peste 1000 de m, temperaturi scăzute în toată insula, vânt și ploi izolate. Pentru toată perioada este prevăzută o înrăutățire a vremii și scăderea accentuată a temperaturilor, în special în zona de nord-est, cu ninsoare și ploi.
Circulația pe rețeaua rutieră se desfășoară în condiții normale, cu excepția unor zone de munte din regiunile de nord (Trentino Alto Adige, Veneto). Este obligatorie echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă sau cu lanțuri.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Republicii Italiene să consulte pagina de internet www.mae.ro pentru informaţii actualizate.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile oferite prin intermediul aplicaţiei pe telefonul mobil și tabletă „Călătoreşte în siguranţă”, a serviciului de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!” și prin consultarea Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă 2014 disponibil pe întreaga perioadă a sărbătorilor.
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de: Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu