Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 31 decembrie 2014

Recomandari pentru populatie, primite de la E.On Gaz, privind instalatiile de gaz

Gaze naturale
Improvizaţiile la instalaţii şi manevrarea incorectă a aparatelor pe gaz constituie un permanent pericol de explozie.
Pentru a evita evenimente cu consecinţe atât de grave, consumatorii casnici trebuie să elimine orice posibilitate de montare ilegală a unor racorduri la instalaţiile interioare de utilizare a gazelor naturale.
Orice modificare la instalaţiile interioare trebuie realizată exclusiv prin intermediul unor firme specializate şi autorizate.
Consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de aprindere a arzătoarelor, astfel încât să nu genereze acumulări de gaz, aceasta fiind una din cauzele cele mai frecvente ce stau la baza exploziilor.

Curăţarea coşurilor de fum este esenţială pentru prevenirea unor evenimente grave.
Verificarea şi curăţarea coşurilor de fum este recomandabil să fie făcută de cel puţin două ori pe an – neapărat o dată înaintea începerii sezonului rece – şi exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau persoanelor autorizate în acest sens.
Nu obturaţi canalul de fum!
Verificarea şi revizia instalaţiilor de gaz – pentru siguranţa fiecărei familii.
Asiguraţi ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără liberă.
Aerisiţi încăperile înainte de aprinderea focului.
Instalaţiile interioare de gaz se pot degrada în timp – îmbinări slăbite, robineţi care nu mai prezintă o etanşeitate completă, fisuri etc. -  acestea putând duce la acumulări de gaze.
Pentru a evita acumulările de gaz este necesară efectuarea verificărilor şi reviziilor periodice la instalaţiile de gaz, obligatoriu o dată la doi ani pentru verificări , şi o dată la zece ani pentru revizii de către firme specializate în domeniu, autorizate de A.N.R.E.

Remedierea neconformităţi în instalaţiile de gaz, depistate la verificări şi revizii se face  exclusiv prin intermediul firmelor autorizate.
Un simplu apel telefonic poate preveni apariţia unor evenimente grave.
Dacă simţiţi miros de gaz într-un imobil sau pe stradă, apelaţi de urgenţă dispeceratul E.ON Gaz Distribuţie la numerele de telefon 0265 200 928 sau 0800 800 928.

În cazul că simt miros de gaz în interiorul locuinţei, cetăţenii sunt rugaţi să aplice următoarele măsuri de siguranţă:
să stingă toate focurile;
să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele;
să nu manevreze aparate electronice;
să nu aprindă lumina;
să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale;
să sune imediat la dispeceratul de urgenţă al E.ON Gaz Distribuţie la 0265.200.928.
(număr taxabil cu tarif local din reţeaua Romtelecom şi cu tariful operatorului pentru toate celelalte reţele de telefonie) sau 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă).
Electricitate
Improvizaţiile şi instalaţiile electrice defecte ne pun în pericol viaţa.
Lucrările de verificare şi reparare a  instalaţiilor electrice se face doar cu personal autorizat.
Componentele ce prezintă defecţiuni trebuie să fie înlocuite imediat şi să nu fie folosite improvizaţii.
Reguli  de siguranţă:
nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;
nu interveniţi asupra contorului;
orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi doar de personal autorizat;
efectuaţi verificarea instalaţiei de utilizare o dată la doi ani, cu personal autorizat;
utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
nu utilizaţi receptoare electrice neomologate;
amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de apă; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa;
risc major de accidente fatale prin intervenţiile persoanelor neavizate în reţeaua de distribuţie a energiei electrice.
Intervenţii la liniile aeriene şi cablurile subterane, în tablouri electrice, staţii şi posturi de transformare au impact direct asupra persoanelor aflate în vecinătate, dar şi a consumatorilor, prin întreruperea furnizării energiei electrice.
În cazul în care sunt sesizate tablouri electrice, posturi de transformare şi firide neîncuiate sau cu sistemul de închidere deteriorat, stâlpi sau conductoare căzute la pământ, compania E.ON adresează rugămintea, ca aceste situaţii să fie semnalate la numărul de telefon : 0800 800 929.
nu executaţi lucrări de construcţii sau săpături, nu înfiinţaţi plantaţii şi nu depozitaţi materiale în vecinătatea reţelelor de distribuţie fără aviz din partea companiei noastre;
respectaţi indicaţiile inscripţiilor de avertizare amplasate pe instalaţiile de distribuţie;
nu aruncaţi obiecte peste reţelele electrice de distribuţie şi nu interveniţi asupra acestora;
nu deterioraţi construcţiile, îngrădirile sau inscripţiile de identificare şi avertizare aferente reţelelor electrice de distribuţie;
nu limitaţi şi nu îngrădiţi accesul angajaţilor noştri la instalaţiile de distribuţie prin execuţia unor lucrări în proximitatea acestora;
nu interveniţi, nu forţaţi blocajele instalaţiilor electrice;
nu atingeţi stâlpii, nici conductoarele (firele), chiar căzute la pământ;
nu atingeţi tablourile electrice, firidele sau cutiile de distribuţie;
nu vă urcaţi pe stâlpii liniilor electrice aeriene;
nu manevraţi obiecte metalice (schele, scări, ţevi, sârme etc.) în apropierea sau sub liniile electrice aeriene;
nu manevraţi unelte de pescuit din fibră de carbon sub/sau în apropierea liniilor electrice aeriene;
nu încercaţi sustragerea de elemente componente ale instalaţiilor de distribuţie;
construcţiile ilegale în vecinătatea reţelelor de energie electrică prezintă un risc major.
În conformitate cu prevederile Legii Energiei Electrice şi a Gazelor Naturale nr. 123 din 2012, art. 49, se interzice persoanelor fizice şi juridice:
să efectueze construcţii de orice fel în zona de siguranţă a instalaţiilor electrice de distribuţie, fără avizul de amplasament al operatorului de distribuţie;
să efectueze săpături de orice fel sau să înfiinţeze plantaţii în zona de siguranţă a instalaţiilor electrice de distribuţie, fără acordul operatorului de distribuţie;
să depoziteze materiale pe culoarul de trecere şi în zonele de protecţie şi de siguranţă ale instalaţiilor, fără acordul operatorului de distribuţie;
să limiteze sau să îngrădească prin execuţia de împrejmuire, prin construcţii sau prin orice alt mod accesul la instalaţii al operatorului de distribuţie.
Instalaţiile de electricitate nu sunt teren de joacă!

Pentru a preîntâmpina situaţiile nedorite în care copiii pot fi victime ale unor incidente cu urmări deosebit de grave, recomandăm  respectarea câtorva reguli minimale de siguranţă, prin care copiii, dar şi adulţii, pot evita potenţiale accidente:
nu înălţa baloane, zmee sau avioane de jucărie în apropierea liniilor electrice aeriene;
nu arunca obiecte peste reţelele de distribuţie a energiei electrice;
nu atinge stâlpii, nici conductoarele (firele), căzute la pământ;
nu intra în zonele unde funcţionează echipamente de electricitate;
nu atinge tablourile electrice, firidele sau cutiile de distribuţie;
nu te urca pe stâlpii liniilor electrice aeriene;
nu manevra obiecte metalice (schele, scări, ţevi, sârme etc.) în apropierea sau sub liniile electrice aeriene;
nu folosi unelte de pescuit din fibră de carbon sub/sau în apropierea liniilor electrice aeriene;
nu încerca sustragerea de elemente componente ale instalaţiilor de distribuţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu