Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 decembrie 2014

Mesajul Majestății Sale Regelui Mihai I de Crăciun 2014

Români,
Este al șaptezeci și cincilea an în care mă adresez vouă de Crăciun. România anului 2014 este atât de diferită de cea a lui 1940 când, la vârsta de 19 ani abia împliniți, am primit onoarea de a fi, din nou, Suveranul vostru. Și atât de diferită de cea a întunecatului an 1989, când vă încurajam de departe, din exil.
Anul acesta, Europa a sărbătorit 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste. Iar Bucureștiul a fost, pentru două zile, capitala morală a continentului, prin prezența atâtor lideri democratici care au scris istoria ultimului sfert de secol.
Să ne plecăm adânc în memoria românilor, atât de mulți la număr, victime ale negrei perioade din 1945 până în 1989!
Națiunea noastră a avut de făcut la sfârșitul anului o importantă alegere democratică. Neașteptat de mulți oameni și-au exercitat dreptul de vot, ceea ce dă speranță și bucurie. Țara însă trebuie să rămână unită, fiindcă interesele fundamentale ale României sunt deasupra conjuncturii, deasupra puterii vremelnice și a preferințelor politice. Sper ca, de aici încolo, domnia legii și respectul față de rostul instituțiilor Statului să fie de neclintit.
Afecțiunea și încrederea voastră sunt încă mai vii decât anul trecut. Aceasta este o binecuvântare pentru noi. Regina și cu mine primim cu bucurie atașamentul vostru față de Coroană.
Anul care se încheie ne-a adus satisfacții. Familia Regală a vizitat Israelul, pentru prima oară de la fondarea acestui stat. Acolo, la Ierusalim, sălășluiește așezământul ortodox ridicat sub domnia bunicilor mei, Regele Ferdinand I și Regina Maria. Fiica mea, Margareta, m-a reprezentat la Yad Vashem, unde Regina Elena, mama mea, are numele înscris în piatră, în calitate de Drept Între Popoare. Membrii Familiei mele au vizitat Suedia, Marea Britanie, Italia, Marocul, Iordania, Italia, Germania, Qatar, Bulgaria, Grecia și Turcia. Peste tot, Casa Regală a dus un mesaj primit cu respect, spre binele relațiilor țării noastre cu restul lumii.
În țară, Principesa Moștenitoare, Principele Radu și, de doi ani încoace, Principele Nicolae, au fost săptămână de săptămână în orașe și comune din toate colțurile țării, inspirând și dând curaj comunităților locale. Un mare număr de instituții și organizații au primit nume sau patronaj regal, simțindu-se conectate la stabilitate, respectabilitate și continuitate. Curtea de Argeș este prima urbe care a primit titlul de “Oraș Regal”.
În îndepărtatul colț de sorginte românească numit Soroca, la malul Nistrului, sălășluiește o comunitate mică de oameni care au decis să dea așezării lor numele de “Satul Regina Maria”. Cinste lor!
Familia Regală continuă munca socială începută de Regina Elisabeta a României acum un secol și jumătate. Proiectele educaționale, culturale, de voluntariat și de răspundere socială sunt continuate cu devotament. Fundația Principesa Margareta a României împlinește 25 de ani. Tot atâția ani împlinește și Principesa Moștenitoare de când a pășit pe pământul țării ei.
Prin viața pe care i-a dat-o prezența Familiei mele, Castelul Peleș s-a transformat dintr-un muzeu național într-un martor al continuității și suveranității noastre, ca stat european.
Aduc laudă inițiativei individuale. Sectorul privat din România s-a străduit să sporească prosperitatea societății noastre, chiar în condiții descurajante, dând dovadă de creativitate, însuflețire și patriotism. Avem în țară comunități cu oameni foarte gospodari și pricepuți, în frunte.
Aduc recunoștință militarilor români, care au devenit admirați în lumea transatlantică pentru cât de mult realizează cu resurse financiare atât de modeste.
Gândul meu se îndreaptă către bătrânii singuri, către copiii care cresc departe de ai lor, către cei de toate vârstele care nu au cum să-și vadă de sănătate așa cum trebuie.
În zilele acestea, ne gândim la lecția de iubire, suferință și modestie a Domnului Nostru Isus Hristos. Nașterea Domnului aduce cu sine un desăvârșit exemplu de bunătate, de altruism, de grijă față de aproapele tău și un neclintit atașament față de familie.
Întregii noastre națiuni, trăitoare în țară și în Republica Moldova, precum și tuturor românilor din alte părți ale lumii, iubirea și nădejdea mea!
Așa să ne ajute Dumnezeu!


Mihai R
24 decembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu