Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 15 decembrie 2014

Echipamente medicale pentru maternităţile din Nord-Vestul țării

 Salvaţi Copiii a donat aparatură în valoare de 44.000 de euro către secţiile de neonatologie ale spitalelor judeţene de urgenţă din Baia Mare, Satu Mare şi Zalău, dar şi către Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea. 
Dotarea face parte din campania Grijă pentru copii, derulată de Salvaţi Copiii cu sprijinul Dorna, iar echipamentele donate au fost alese astfel încât să răspundă necesităţilor fiecărei unităţi în parte. Astfel, dacă maternitatea din Satu Mare a fost dotată cu un incubator de ultimă generaţie, secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului de Urgenţă din Baia Mare i-a revenit unventilator în valoare de 19.000 de euro, iar spitalele din Zalău şi Oradea au fost echipate cu câte un bilirubinometru transcutanat şi pulsoximetru neonatal, la care s-au adăugat un monitor al funcţiilor vitale (Oradea) şi un neopuff portabil (Zalău). 


De-a lungul anului trecut, în cele patru maternităţi au avut loc 8.967 de naşteri, dintre care circa 11% au fost premature, 954 de bebeluşi având astfel nevoie de îngrijire specială în secţiile de terapie intensivă neonatal, din cauza unor afecţiuni severe care au necesitat suport respirator sau monitorizarea continuă a funcţiilor vitale. 

„Prin această acţiune de modernizare a secţiei de nou-născuţi, Salvaţi Copiii ne-a pus la dispoziţie un echipament vital pentru supravieţuirea nou-născuţilor veniţi pe lume între 24 şi 34 de săpătămâni, a căror funcţie respiratorie nu este posibilă fără acest aparat. Donaţia este mai mult decât binevenită, în condiţiile în care numărul micuţilor care necesită protezare ventilatorie este tot mai mare de la un an la altul”, explică necesitatea acestor echipamente Laura Veronescu, şefa secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.
Maria Fodor, şefa secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare, a declarat că „incubatoarele sunt necesare pentru asigurarea condiţiilor necesare nou-născutului prematur în vederea adaptării la viaţa extrauterină. Aveam nevoie de un astfel de echipament, care ne este de mare ajutor atât nouă, medicilor, cât şi copiilor care vin pe lume în spitalul nostru. Cu ajutorul incubatorului instalat, zeci de copii născuţi înainte de termen vor primi o şansă la viaţă şi, cu siguranţă, numărul deceselor în rândul micuţilor prematuri va scădea vizibil”.

Reamintim că România se menţine şi anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalităţii infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Cifra este cu atât mai revoltătoare cu cât, potrivit estimărilor Salvaţi Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante. În trei dintre judeţele în care au avut loc dotările de astăzi, rata mortalităţii infantile a depăşit media naţională: astfel, Satu Mare raportează un nivel de 8,7‰, Sălaj, de 8,6‰, în timp ce Bihorul se distinge prin una dintre cele mai crescute rate din ţară – 10,3‰.

„În fiecare an, 1.700 de nou-născuţi îşi pierd viaţa în ţara noastră, majoritatea în primele zile de viaţă. Fără nicio îndoială, aparatele instalate astăzi se vor dovedi esenţiale pentru reducerea morbidităţii în rândul bebeluşilor. Totuşi, noi, ca organizaţie, nu putem face minuni, însă facem tot ce ne stă în putere pentru a convinge donatorii, companii sau persoane fizice, să ne ajute să continuăm programul de dotare a maternităţilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele executiv al Salvaţi Copiii, făcând trimitere la campania de reducere a mortalităţii infantile derulată de organizaţie începând cu luna noiembrie, Un gest pentru o viaţă. Campania este menită să promoveze în rândul publicului larg numărul de donaţii prin SMS 8833 şi posibilitatea companiilor de a susţine această campanie prin redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit datorat statului către cauza noastră.

Amalia Năstase, ambasadoarea Programului naţional de reducere a mortalităţii infantile, a amintit că „medicii neonatologi din România au nevoie de sprijin logistic şi financiar pentru a-şi putea desfăşura meseria în condiţii decente. Sperăm să ne întoarcem aici în anii următori cu noi echipamente, prin care să dăm o mână de ajutor cadrelor medicale şi să contribuim la rezolvarea unei palete tot mai largi de afecţiuni specifice micuţilor născuţi înainte de termen”.

În perioada 2012-2014, Salvaţi Copiii a reuşit să doteze, cu sprijinul Dorna şi al altor companii sau persoane fizice, 54 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi cu echipamente în valoare de 4.800.000 lei. Prin campania Un gest pentru o viaţă, organizaţia îşi propune strângerea de fonduri pentru dotarea cu aparatură performantă a alte 15 maternităţi din România.
COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu