Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 30 decembrie 2014

LOCUINŢE ÎN SIGURANŢĂ !

Alături de instituţiile specializate ale statului, asigurarea securităţii persoanelor şi a proprietăţii, a liniştii si ordinii publice, trebuie să constituie o preocupare permanentă pentru societatea civila şi cetăţeni.
Este recomandabil ca membrii comunităţii să cunoască şi să respecte câteva reguli elementare de autoprotecţie care, odată însuşite şi aplicate, devin deprinderi de natură să prevină  neglijenţa, naivitatea şi alte aspecte care facilitează activitatea infractorilor.

Statistic, 1 din  4 furturi  din  locuinţe este favorizat de neglijenţa proprietarilor.
Recomandările următoare, din partea poliţiei, se adresează tuturor cetăţenilor, oferindu-le idei şi opţiuni practice pentru a se simţi în siguranţă şi a-şi  proteja căminul:
·         Învăţaţi psihologia infractorilor. Atunci când trec la acţiune, spărgătorii de locuinţe se află în competiţie cu timpul şi caută acea împrejurare în care să „opereze” cât mai rapid posibil pentru a evita sa fie surprinşi în locuinţă. De regulă, profită de ocazia ce li se oferă pentru a fura şi evită să pătrundă acolo unde locatarii dispun măsuri vizibile de siguranţă.
·         Izolarea este dăunătoare. Împreună cu vecinii de încredere, asiguraţi un sistem reciproc de supraveghere a locuinţei în cazul absenţei de la domiciliu în week-end sau pentru perioade mai lungi de timp. Lăsaţi acestora un număr de telefon unde puteţi fi găsit.
·         Evitaţi să oferiţi persoanelor necunoscute relaţii despre vecinii dumneavoastră, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora.
·         Atunci când un necunoscut pretinde ca reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare ş.a.) solicitaţi şi verificaţi cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să cuprindă viza periodică, să nu prezinte modificări sau ştersături. Nu acceptaţi prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată (ceva nu este în regulă!), solicitaţi sprijinul vecinilor şi reţineţi cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate.
·         Evitaţi să popularizaţi achiziţionarea şi/sau deţinerea de bunuri de valoare ori a unor sume mari de bani, la domiciliu. Bunurile de valoare cu dimensiuni mici (bani, bijuterii, etc.) trebuie  păstrate în locuri greu accesibile, evitând pe cât posibil „ascunzătorile” tradiţionale (şifonier, bibliotecă, saltea ş.a.).
·         Daca aţi achiziţionat aparatură electronică, nu depozitaţi ambalajele acesteia la vedere (pe balcon). Întocmiţi o listă care să cuprindă caracteristici ale produselor, pe care să o păstraţi într-un loc sigur. Inscripţionând bunurile de valoare cu semne pe care să le cunoască numai membrii familiei, facilitaţi recuperarea acestora în cazul unui furt.
·         Asiguraţi intrarea în locuinţă cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente, care să fie prevăzute cu încuietori sigure, modele atipice, cu un grad înalt de securitate.
·         Dispunerea unui vizor şi a unui sistem de iluminat exterior propriu poate avea efecte benefice pentru siguranţa locuinţei dumneavoastră. Daca aveţi posibilitatea, montaţi un sistem electronic de alarmă cu alimentare independentă. Ţineţi cont de faptul ca preţul reflectă, de regulă, calitatea produsului!
·         Daca locuiţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul I sau ultimul etaj, este recomandabil să protejaţi ferestrele  cu grilaje metalice solide, ale căror console sa fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare sa fie de dimensiuni mici.
·         Dacă aţi pierdut cheile ori constataţi că încuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri străine (beţe de chibrit, sârme, etc.), procedaţi imediat la înlocuirea acestora. Orice întârziere poate fi prompt exploatată de spărgătorii de locuinţe!
·         Atunci când observaţi persoane străine care staţionează fără motiv pe scara blocului sau în dreptul uşii unui vecin, nu ezitaţi sa le întrebaţi despre scopul şederii lor acolo. Folosirea unui ton politicos, dar ferm, poate descuraja potenţialii infractori. Reţineţi că aceştia mizează pe lipsa de implicare civică.
·         Daca sesizaţi zgomote suspecte pe palier şi observaţi că în faţa uşii unuia dintre vecini sunt persoane străine care încearcă sa intre fraudulos, anunţaţi de urgenţă Poliţia. Este posibil să constataţi ca vizorul dumneavoastră a devenit nefuncţional, prin lipirea unui timbru sau a unei bucăţi de hârtie pe exterior, ceea ce constituie un indiciu sigur ca spărgătorii de locuinţe sunt „la treabă”.
Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul si cel mai solid scut
împotriva hoţilor şi a altor categorii de infractori!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu