Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 14 decembrie 2014

Informare privind evolutia epidemiei de Ebola

Nota focal point RSI Romania – 11 decembrie ora 10.00

In baza adresei 48434/8.8.14 a MS-DGAMSP intrata la INSP cu nr.9979/8.8.14.

I. Evolutia in cele 3 tari sub incidenta USPII

Ultima situatie este mentionata in raportul publicat de OMS pentru data de 7 decembrie 2014 pentru Guineea si Sierra Leone si 3 decembrie 2014 pentru Liberia:
Total cazuri/decese: 17942 cazuri, 6388 decese
Tari cu transmitere intensa si extinsa geografic:
- Guinea, 2292 cazuri din care 1428 decese
Trendul la nivel national in Guineea este de usoara crestere incepand cu luna octombrie  intre 75-148 cazuri saptamanale inregistrate in ultimele 7 saptamani, dar aceasta imagine de relativa stabilitate mascheaza schimbari importante in modelul de transmitere a infectiei in interiorul tarii.
- Liberia, 7719 cazuri din care 3177 decese
Incidenta cazurilor a scazut in ultimele 4 saptamani cu doar 5 districte raportand cazuri noi in perioda de pana la data de 3 decembrie.
- Sierra Leone, 7897 cazuri din care 1768 decese
Transmiterea infectiei ramane ridicata in Sierra Leone, cu aproape 397 cazuri noi confirmate raportate in saptamana 1-7 decembrie (de trei ori mai mult decat in Guineea si Liberia la un loc). Cea mai grav afectata zona ramane capitala Freetown care a raportat o treime din cazurile noi inregistrate.

Tari cu transmitere localizata sau cu caz/cazuri initiale:
- Statele Unite ale Americii, 4 cazuri din care 1 deces
- Mali, 8 cazuri din care 6 decese


Numarul cazurilor poate fi schimbat in urma reclasificarii cazurilor, investigatiilor retrospective si rezultatelor de laborator. Datele sunt raportate catre OMS de catre Ministerele Sanatatii din Statele afectate.

Epidemia a fost declarata incheiata in Senegal (1 caz, 0 decese) in data de 17 octombrie, in Nigeria (20 cazuri din care 8 decese) la data de 19 octombrie si in Spania (1 caz din care 0 decese)


II. Situatia in SUA

Nu s-au inregistrat cazuri noi. Toti contactii monitorizati au incheiat perioada de 21 de zile de monitorizare.

III. Situatia in Mali

In Mali se inregistreaza 8 cazuri (7 confirmate si 1 probabil). Ultimele cazuri, raportate in Bamako, nu au legatura cu primul caz inregistrat in aceasta tara si care a decedat in Kayes pe 24 octombrie. Toti contactii primului caz au incheiat perioada de monitorizare de 21 de zile.

La 7 decembrie, 219 de persoane din totalul de 227 de contacti erau monitorizate.



IV. Situatia pe teritoriul U.E.
In Spania, au trecut 42 de zile de cand testarea singurului caz confirmat a avut rezultat negativ la doua probe, astfel ca Spania a declarat incheiata infectia cu virus ebola.



V. Evolutia si masuri nationale

Nu s-au inregistrat alerte reale.


VI. Situatia in Republica Democrata Congo
Epidemia din aceasta zona nu a avut legatura cu cea din Africa de Vest. La data de 20 noiembrie, OMS a declarat incheierea epidemiei de infectie cu virus ebola in aceasta tara.



Pentru mai multe informatii accesati

http://www.insp.gov.ro/index.php/ebola

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu