Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 11 aprilie 2022

Tinerii sunt aşteptaţi să se înscrie pentru Programul oficial de Internship al Guvernului României - ediţia a IX-a, 2022


 Guvernul României dă startul înscrierilor pentru Programul oficial de Internship, ediţia a IX-a, care se va desfăşura în perioada 11 iulie - 9 septembrie 2022 şi în cadrul căruia 150 de studenţi şi absolvenţi ai formelor de învăţământ din România şi din străinătate vor putea să se familiarizeze cu specificul activităţii guvernamentale în cele mai importante instituţii ale administraţiei publice centrale.

"Vă aşteptăm în Programul de Internship al Guvernului să investiţi entuziasmul, creativitatea şi elanul dumneavoastră tineresc în modelarea viitorului României. Veniţi cu ceea ce vă doriţi de la România de mâine, cu idei bune, ieşite din tipare, veniţi cu dorinţa de mai bine pentru toţi românii! Să construim o Românie în care tinerii să-şi dorească să rămână. Vă aştept la Palatul Victoria!", transmite premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Înscrierile au loc în perioada 11 aprilie - 10 mai 2022, pe platforma www.internship.gov.ro, unde fiecare tânăr care aplică trebuie să-şi creeze un profil de candidat în cadrul programului, urmând ca o comisie să analizeze dosarele şi să organizeze interviuri în baza cărora se va face selecţia celor care vor deveni interni.

Condiţiile de participare sunt următoarele:
* vârsta de 16 ani împlinită, dar nu mai mult de 27 de ani;
* cetăţenie română;
* capacitate deplină de exerciţiu;
* cunoaşterea limbii română, scris şi vorbit;
* cunoaşterea a cel puţin unei limbi străine de circulaţie internaţională;
* cunoştinţe în domeniul IT;
* aplicantul nu este activ pe piaţa muncii;
* aplicantul nu a absolvit anterior Programul Oficial de Internship al Guvernului României;
* aplicantul îndeplineşte condiţiile generale prevăzute de Legea nr. 176/2018 privind internshipul, cu modificările şi completările ulterioare.

Candidaturile vor fi evaluate în perioada 11 mai - 10 iunie, iar rezultatele vor fi anunţate luni, 13 iunie, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Pe perioada Programului de Internship, internii vor beneficia de o indemnizaţie lunară echivalentă salariului minim pe economie, iar la final vor primi de la Secretariatul General al Guvernului un certificat care atestă stagiul de practică.

Din 2013, când a avut loc prima ediţie, în Programul de Internship al Guvernului României s-au implicat peste 75 de ministere, autorităţi şi agenţii guvernamentale, aproximativ 1500 de tineri şi au fost desfăşurate peste 300 de evenimente la care stagiarii au participat.

Biroul de presă al Guvernului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu