Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 15 aprilie 2022

25 de persoane implicate într-un accident rutier

 Astăzi, 15.04.2022, ora 13:46 prin SNUAU-112, dispeceratul ISU Caras-Severin a fost anunțat cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 6, localitatea Teregova, cu implicarea a două microbuze și a unui autoturism.  Având în vedere numărul potențial mare de victime, s-a pus in aplicare Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Caraș-Severin. 
Astfel, au fost alocate la caz următoarele resurse:
- echipajul aeromedical SMURD Caransebeș;
- 4 ambulanțe SMURD  tip B2, 2 autospeciale de transport personal și victime multiple, 2 autospeciale pentru descarcerare și 1 autospecială pentru stins incendii din cadrul a patru subunități de intervenție ale ISU Caras-Severin;
- 6 ambulanțe din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Caras-Severin.
În cele trei mijloace de transport se aflau, în total, 23 de persoane ( 1 microbuz – 13 minori și 3 adulți; 1 microbuz – 5 adulți; 1 autoturism – 2 adulți). În urma accidentului, 10 persoane au necesitat îngrijiri medicale (dintre care, 9 adulți și un minor aflat în stop-cardiorespirator), șase dintre acestea fiind transportate ulterior la spitalele din Caransebeș și Reșița (5 adulți și un minor).
Toate persoanele implicate în accident au fost evaluate de către echipajele medicale aflate la locul intervenției. Copiii au fost preluați de un microbuz pus la dispoziție de un club sportiv din județul Mehedinți. 
Începând cu ora 16:00 a încetat aplicarea măsurilor Planului Roșu de Intervenție la nivelul județului Caraș-Severin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu