Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!joi, 21 aprilie 2022

Organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor la București, în linie dreaptă

Pregătirile pentru organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor (PP-22) a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), ce se va desfășura la București în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, au intrat în linie dreaptă. De asemenea, România și-a depus candidatura pentru cel de-al 8-lea mandat consecutiv în cadrul Consiliului Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, alegerile urmând a avea loc în prima parte a conferinței.

A 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, în România

Cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului - București. Peste 2.000 de delegați din cele 193 de state membre, incluzând miniștri de resort, președinți de autorități de reglementare, reprezentanți la nivel înalt ai companiilor de profil, ai organizațiilor internaționale relevante și ai mediului academic sunt așteptați să participe la conferință. Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numărului de participanți și al duratei, organizată în România de la admiterea sa ca stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1955.

Potrivit Constituției UIT, Conferința Plenipotențiarilor este organismul suprem al Uniunii și are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației și de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinței Plenipotențiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare și membrii Consiliului pentru Reglementări Radio). În cadrul conferinței se decide viitorul organizației în ansamblul său, capacitatea de a influența direcții specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergența tehnologiilor, dezvoltarea Internetului și serviciul universal, fiind convocată o dată la patru ani.

Prin organizarea Conferinței Plenipotențiarilor UIT la București, România beneficiază de o oportunitate deosebită pentru promovarea expertizei naționale, având șansa de a se implica concret în dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global.

În calitate de țară gazdă, România are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrările Conferinței, facilitând negocierile între cele 193 de state membre pe subiecte complexe precum guvernanța internetului, rolul telecomunicațiilor în combaterea efectelor pandemiei sau evoluția tehnologiilor emergente. Cu sprijinul Guvernului României, în iunie 2021, Ioan-Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților a fost desemnat Președinte al Conferinței Plenipotențiarilor UIT 2022 și a început procesul de pregătire în colaborare cu Secretariatul General al Uniunii. Păstrând caracterul neutru și imparțial specific unei astfel de funcții, prioritatea Președintelui PP-22 este de a se asigura că deciziile adoptate pe parcursul conferinței sunt în interesul Uniunii, al statelor membre și al sectorului privat, contribuind la accelerarea progresului din domeniul IT&C.

Consiliul UIT

Consiliul UIT este forul responsabil cu supervizarea activităților curente ale UIT în perioada dintre Conferinţe, întocmirea de rapoarte privind planificarea strategică și politică a UIT, coordonarea programelor de lucru şi aprobarea bugetului și a finanțelor Uniunii. Consiliul este format din 48 de state membre alese, din toate regiunile lumii.

În prezent, România deține al șaptelea mandat consecutiv în cadrul Consiliului, depunând candidatura pentru un nou mandat la alegerile ce vor avea loc în timpul Conferinței de la București.

Cadrul legal

În urma aprobării, în cadrul ședinței de Guvern din data de 3 aprilie 2019, a Memorandumului cu tema: „Aprobarea prezentării candidaturii României pentru organizarea PP-22”, România și-a prezentat oficial candidatura în cadrul lucrărilor Consiliului UIT de la Geneva, din perioada 10 – 20 iunie 2019, fiind obținut acordul unanim al celor 48 de state membre, reprezentante în Consiliu.

La 9 iunie 2021, Guvernul României a aprobat Memorandumul cu tema: „Aprobarea pentru negocierea și semnarea Acordului de Țară Gazdă (Host Country Agreement) între Guvernul României și Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, privind organizarea celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor la București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, respectiv aprobarea unor aspecte organizatorice, ce revin părții române”. Drept urmare, Acordul de Găzduire a fost semnat, la data de 30 iunie, la Geneva, iar ANCOM a fost desemnată instituția cu rol de coordonator al procesului de organizare a Conferinței Plenipotențiarilor UIT.

De asemenea, Guvernul a adoptat astăzi un act normativ, respectiv Ordonanța de urgență privind unele măsuri bugetare destinate organizării şi desfășurării celei de-a 21-a ediții a Conferinței Plenipotențiarilor UIT, care stabilește mecanismul pentru finanțarea cheltuielilor ocazionate de organizarea PP-22 la București, astfel încât fiecare entitate implicată să își poată îndeplini atribuțiile proprii conform competențelor ce îi revin.

În organizarea și desfășurarea acestui eveniment sunt implicate instituții precum: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Sănătății, Ministerul Culturii, Societatea Română de Televiziune, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Serviciul de Protecție și Pază.

Informații suplimentare

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) este agenția specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru comunicații și tehnologia informației, înființată în anul 1865, fiind astfel și cea mai veche dintre agențiile specializate ONU. În prezent, UIT numără 193 de state membre și peste 700 de reprezentanți ai sectorului privat și ai mediului academic, România fiind membru al acestei organizații încă din anul 1866.


Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.ro, www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu servicii de voce mobilă a localităților, drumurilor naționale și județene din România, accesați www.aisemnal.ro.

Persoană de contact: Anca Gabriela CĂLIN, Şef Serviciu Comunicare, tel. 0372.845.414
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu