Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 14 aprilie 2022

Poșta Română, colaborare cu DGASMB pentru donații către refugiații ucraineni

București, 14 aprilie 2022 – Peste 1.500 de produse ajunse în proprietatea Poștei Române, după ce au fost abandonate în relația dintre expeditor și destinatar, au fost donate, astăzi, Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), instituție care, în această perioadă, își concentrează activitatea pe ajutorarea refugiaților ucraineni ajunși în București.  

Potrivit normelor și procedurilor poștale aflate în vigoare, coletele nerevendicate de către expeditor, după avizare, și abandonate și de către destinatar, au devenit

proprietatea Poștei Române. După evaluarea bunurilor, operatorul poștal avea posibilitatea legală de a vinde produsele, în vederea recuperării taxelor poștale, dar managementul companiei a ales să orienteze bunurile către acțiuni umanitare, prin semnarea unui parteneriat cu DGASMB. Instituția, ca reprezentant al statului român în domeniul protecției sociale, își orientează eforturile, în această perioadă, către sprijinirea comunității ucrainene refugiate în București, iar donațiile primite din partea Poștei Române au mers în această direcție. 

Produsele donate constau în articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, jucării, telefoane mobile, tablete, produse de uz casnic, roboți de bucătărie etc. și au fost predate conducerii instituției de asistență socială în prezența directorului general al Poștei Române.

“Această acțiune reprezintă încă un pas în campania ”Solidari cu Ucraina”, demarată de Poșta Română încă de la începutul războiului declanșat în țara vecină. Am ales colaborarea cu specialiștii statului în domeniul protecției și asistenței sociale, parteneriatul fiind unul în care am încredere. Am certitudinea că donațiile noastre sunt valorificate la întregul lor potențial, comunitatea cetățenilor ucraineni refugiați fiind soluția potrivită în acest proiect”, a declarat Valentin Ștefan, Directorul General al Poștei Române.

”Donațiile primite, astăzi, din partea Poștei Română vin într-un context în care nevoia de articole de îmbrăcaminte, igienă, jucării și altele este foarte mare. După organizarea centrului pentru refugiați de la Romexpo, primim, zilnic, sute de oameni care vin la noi să-și ia cele necesare traiului de zi cu zi, după ce au fost obligați să își înceapă o viață nouă departe de casă. Stocurile pe care le avem de la donatori se epuizează într-un timp foarte scurt, de aceea este nevoie constantă de astfel de bunuri de primă necesitate, venite din partea noastră, a tuturor. Mulțumesc Poștei Române pentru cantitatea impresionantă de donații și pentru deschiderea pe care a arătat-o față de noi”, a declarat Cosmina Simiean, Director General DGASMB.

 

 Compartiment Comunicare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu