Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 25 aprilie 2022

Dezastre naturale care au avut loc în perioada ianuarie-aprilie 2022


Planeta Pământ (numită și Terra sau „Planeta albastră”) este a treia planetă după distanță față de Soare și a cincea ca mărime în sistemul solar. Satelitul ei natural este Luna.

            Suprafața Pământului este acoperită în proporție de 70,8% de apă, restul de 29,2% fiind solid și "uscat". Zona acoperită de apă este împărțită în oceane, iar uscatul se subîmparte în continente.

   

            Câteva dintre dezastrele naturale

care au avut loc în perioada ianuarie-aprilie 2022:

           

            - încalzierea globală:creșterea continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele două decenii;

 

            - schimbări climatice - ultimele date științifice arată că globul pământesc se încălzeşte, clima se modifică, iar fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente: inundații, secetă, furtuni, creşterea temperaturilor medii la nivel global, creşterea nivelului mării, micşorarea calotei glaciare, deșertul înflorit – toate sunt semne ale schimbărilor climatice. Anul acesta a înflorit Deșertul Namib di Africa;

           

            - temperaturi extreme:în Mexic și Thailanda (foarte cald), Canada și Peru (foarte frig) etc;

           

- poluarea atmosferică: provenită, în principal, din industrie, transport, producția de energie și agricultură poate provoca afecțiuni cardiovasculare și respiratorii, precum și cancer, fiind principala cauză legată de mediu a deceselor premature în UE. Ea are un impact negativ asupra calității apei și solului și dăunează ecosistemelor prin eutrofizare (excesul de poluare cu azot) și ploaie acidă. Poluarea aerului se datorează și altor cauze, spre exemplu un val uriaş de praf saharian care se abate peste Europa;

- defrițări masive în țara și străinătate;

- furtuni solare au fost înregistrate pe data de:4,14, 20,21 aprilie etc;

- secetă în: România (Moldova, Dobrogea, Centru și Sudul Olteniei, Estul Transilvaniei, Vestul Banatului și Crișanei), Insulele Marshall, America, Madagascar, Coreea de Sud etc;

- inundații în: Africa de Sud, Australia, Columbia, Ecuador, Filipine, Republica Dominicană, Rusia etc;

- furtuni în:America, Brunei, China, Costa Rica, India, Italia, Singapore, Noua Zeelandă etc;

- incendii în: America, Australia, Bangladesh, China, Honduras, Mexic, Mongolia, România, Siberia, Vietnam etc;

- tornade:în America;

- tsunami :Australia, Iran etc;

- moartea albinelor în Canada, America;

- erupții vulcanice: 43 de vulcani au erupt numai luna aceasta: Nevada del Ruiz din Columbia, Sabancaya-Peru, Karymsky-Rusia, Reventador și Sangay-Ecuador, Fuego-Guatemala etc;

- cutremure de pământ: cu magnitudinea de 7,3 în Japonia, 6,7 Filipine, 6 -Iran, 6,8 în Noua Caledonie etc;

         Măsuri pentru protecţia mediului ambiant (www.roportal.ro) 

1.      Reducerea consumului de energie

            Consumul insaţiabil de energie joacă un rol major în distrugerea mediului. Un pas important pentru salvarea sa ar fi reducerea semnificativă a consumului energetic. La nivel personal acest lucru s-ar putea traduce, în principal, prin evitarea risipei de curent electric şi de combustibil.

2.      Folosirea energiei alternative, curate, sustenabile

            Acest lucru ar însemna mai multe panouri solare, centrale eoliene, evitarea

combustibililor fosili. Dacă nu se poate renunţa la un consum energetic ridicat, atunci energia să fie „verde".

 

3.      Conservarea apei

 

            Fără H2O nu există viaţă, de aceea apa trebuie considerată o resursă limitată. O bună metodă de a reduce consumul ei ar fi instalarea de aparate WaterSense, pentru limitarea cantităţilor de apă la toaletă şi duşuri. Astfel de soluţii pot reduce consumul apei cu până la 30%.

 

4.      Folosirea de echipamente etichetate Energy Saver sau Eco Friendl

 

            Frigiderele, care consumă constant energie electrică, sunt un exemplu excelent de candidat la „îmbunătăţire". Aparatele vechi, cu un consum gândit pentru alte norme energetice, trebuie înlocuite cu cele din noua generţie, mult mai economicoase. În afară de protejarea mediului printr-un consum mai redus, acestea ar putea ajuta şi la economii băneşti.

 

5.      Cei trei „R", adica Reducere, Refolosire şi Reciclare

 

            Milioane şi milioane de tone de gunoi produse în ţările industrializate sunt reciclate anual, recuperîndu-se materii prime şi degajînd oraşele de gunoaiele care ar deborda altfel pe străzi (Neapole face excepţie). Deşeurile ajung să fie refolosite după tratarea lor şi repunerea în circuitul economic sub „altă formă".

 

6.      Conduceţi mai puţin şi mai deştept

 

            Automobilele nu numai că vă usucă la buzunar cu orice plin făcut, dar sunt principali factori de emisie pentru bioxidul de carbon din atmosferă şi a numeroşi agenţi poluanţi. Sunt, aşadar, de vină pentru atacarea directă a mediului. Pentru reducerea deplasărilor cu masina personală, folosiţi transportul în comun ori de câte ori este posibil şi dacă vă permiteţi, cumpăraţi-vă un automobil hibrid.

 

7.      Plantaţi copaci şi împotriviţi-vă defrişărilor

 

            Una dintre metodele cele mai bune pentru reducerea bioxidului de carbon din atmosferă este plantarea de copaci. Ei contribuie la reciclarea aerului, eliminînd oxigen şi consumînd bioxidul de carbon. Pierderea pădurilor şi în special a celor tropicale, reduce dramatic şansele noastre de a respira un aer mai curat.

 

            Haideți să avem grijă de planeta noastră!

 

            Surse de inspiraţie: NASA, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Protv,Volcanoes end Earthquakes, Disaster Alert, Earthquakes Tracker

 

 

            Autor: Daniela Georgescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu