Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 10 aprilie 2022

STRATEGIA NAŢIONALĂ ÎN DOMENIUL DROGURILOR 2022 - 2026, APROBATĂ DE GUVERNUL ROMÂNIEI

 În cadrul Şedinţei de Guvern de miercuri, 16 martie a.c., au fost adoptate, printr-o Hotărâre, Strategia naţională în domeniul drogurilor (SNDD) 2022 - 2026 şi Planul de acţiune aferent pentru implementarea SNDD 2022 - 2026, documentul programatic fiind publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Conform prevederilor art. 3, alin.1, lit. a din Hotărârea de Guvern nr. 461/2011, Agenţia Naţională Antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, instituţie cu rol de coordonator naţional în domeniul drogurilor, elaborează, pe baza propunerii instituţiilor cu atribuţii în domeniu, proiectul Strategiei naţionale antidrog şi planul său de acţiune şi le supune spre aprobare Guvernului.

Strategia naţională în domeniul drogurilor 2022-2026 reprezintă documentul programatic ce defineşte politica României în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, cuprinde concepţia de abordare a fenomenului drogurilor şi asigură cadrul de cooperare pentru actorii sociali care au competenţe şi responsabilităţi în domeniu.

Documentul asigură continuitatea şi integrarea eforturilor şi rezultatelor înregistrate prin implementarea strategiilor naţionale antidrog anterioare, predictibilitatea şi transparenţa decizională în ceea ce priveşte opţiunile strategice şi măsurile specifice de intervenţie, precum şi un sistem flexibil şi eficient de acţiune comună.

Strategia se subsumează obiectivelor generale şi specifice, asumate la nivel internaţional prin documentul final al sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU (UNGASS) din 2016 privind problema drogurilor la nivel mondial, intitulat "Angajamentul comun de a aborda şi a combate în mod eficient problema drogurilor la nivel mondial", prin Declaraţia ministerială din 2019 privind consolidarea acţiunilor la nivel naţional, regional şi internaţional pentru a accelera punerea în aplicare a angajamentelor comune de a aborda şi a combate problema drogurilor la nivel mondial, prin obiectivele de dezvoltare durabilă 2030, precum şi celor asumate la nivel european, prin noua Strategie a Uniunii Europene în materie de droguri.

Strategia naţională în domeniul drogurilor 2022-2026 este rezultatul unui proces transparent de consultare cu instituţiile şi autorităţile publice de nivel central şi local, precum şi cu partenerii din sfera societăţii civile (organizaţii neguvernamentale şi culte).

Strategia tratează fenomenul drogurilor şi provocările acestuia printr-o abordare integrată, multidisciplinară, echilibrată şi fundamentată pe dovezi ştiinţifice şi pe practicile relevante în domeniu. În sinergie cu prevederile celorlalte documente de politici publice naţionale şi europene, Strategia naţională în domeniul drogurilor 2022-2026 îşi propune să contribuie la limitarea impactului şi a consecinţelor negative ale fenomenului drogurilor asupra sănătăţii şi siguranţei publice, concomitent cu dezvoltarea capacităţilor operaţionale de răspuns ale României, în condiţiile unui mediu extern cu evoluţii impredictibile.

Documentul programatic integrează o triadă de acţiune strategică: reducerea cererii de droguri, reducerea ofertei de droguri şi consolidarea capacităţii operaţionale de răspuns - cooperare internaţională, cercetare, evaluare, informare şi coordonare.

Direcţiile de acţiune strategică se structurează pe 11 obiective generale, fiecare având mai multe obiective specifice, operaţionalizate la nivel de activităţi în cadrul Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026.

Răspunsul instituţional la fenomenul dinamic al drogurilor nu poate fi limitat la o singură instituţie sau organizaţie, ci trebuie să fie rezultatul unei cooperări interinstituţionale constante şi eficiente.

Viziunea Strategiei naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026 are ca scop instituirea unei abordări orientate către obţinerea de rezultate durabile privind problematica drogurilor la nivel naţional, aducând plusvaloare abordării fenomenului în context european, prin ajustarea rezilienţei şi particularizarea măsurilor de sprijin şi îndrumare.

Reducerea cererii de droguri constă într-o paletă de acţiuni complementare, ce include prevenirea (contextuală, universală, selectivă şi indicată), depistarea şi intervenţia timpurie, consilierea, tratamentul, reabilitarea, reintegrarea socială şi recuperarea. Aceste intervenţii contribuie la creşterea gradului de rezilienţă a cetăţenilor, a comunităţilor şi a societăţii româneşti în ansamblu, la impactul şi consecinţele negative ale fenomenului drogurilor. Termenul rezilienţă are aici dublu sens: capacitatea inerentă a indivizilor de a rezista şi de a reacţiona articulat şi coerent la evenimente disruptive sau crize, precum şi capacitatea acestor entităţi de a reveni rapid la o stare de normalitate funcţională.

Măsurile şi intervenţiile propuse pe linia reducerii ofertei de droguri vor contribui la perturbarea pieţelor, tradiţionale şi online, ale drogurilor ilicite, dezmembrarea grupărilor infracţionale organizate implicate în traficul şi producţia de droguri, asigurarea respectării legii, reducerea violenţei asociate cu pieţele drogurilor ilicite şi intensificarea schimbului de date şi informaţii operative între părţile interesate responsabile.

În privinţa precursorilor de droguri, mecanismul de coordonare instituit vizează asigurarea aplicării sistemului legislativ european, compatibilizarea sistemelor normative şi tehnice naţionale cu cerinţele stabilite unitar la nivel european pentru asigurarea răspunsului la problematica deturnării acestora din circuitele licite.

Cooperarea internaţională, aşa cum este prevăzută în strategie, contribuie la accelerarea punerii în aplicare a angajamentelor asumate de România, în domeniul drogurilor, la nivel internaţional, respectând principiile responsabilităţii partajate, multilateralismului, promovării unei abordări axate pe dezvoltare, respectării drepturilor omului şi a demnităţii umane, statului de drept şi respectării prevederilor Convenţiilor internaţionale în materie de droguri.

Totodată, România îşi propune să contribuie la adoptarea poziţiilor comune ale UE şi la crearea de sinergii, menite să definească agenda internaţională şi multilaterală privind politica în materie de droguri.

În domeniul cercetării, evaluării şi informării, obiectivul asumat este de a dezvolta şi consolida un sistem integrat şi flexibil de colectare a datelor privind fenomenul drogurilor, în vederea utilizării celor mai recente informaţii în procesul decizional şi al formulării şi aplicării răspunsurilor din domeniul sănătăţii publice şi securităţii cetăţenilor.

În domeniul coordonării, obiectivul general este asigurarea unui cadru unitar de acţiune în domeniul problematicii drogurilor şi precursorilor, monitorizarea implementării politicilor naţionale în domeniul drogurilor, utilizarea eficientă a resurselor şi maximizarea rezultatelor intervenţiilor realizate.

La sfârşitul perioadei de implementare a Strategiei naţionale în domeniul drogurilor 2022-2026, structurile naţionale implicate în reducerea cererii şi ofertei de droguri vor deţine capacităţi operaţionale consolidate capabile să ofere un răspuns corelat cu evoluţia traficului şi consumului de droguri.

Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei cuprinde activităţile concrete şi indicatorii aferenţi fiecărei acţiuni asumate de către entităţile responsabile, o serie de indicatori globali, precum şi instituţiile şi autorităţile centrale şi locale responsabile pentru realizarea fiecărei activităţi specifice domeniului de competenţă. Societatea civilă asigură complementaritatea implementării acţiunilor planificate, în conformitate cu prevederile statutare.

Strategia naţională în domeniul drogurilor 2022-2026 şi Planul de Acţiune aferent vor fi evaluate ex-post la finalul perioadei de implementare stabilite, iar concluziile acestei evaluări vor fi prezentate exhaustiv într-un Raport de evaluare elaborat de Agenţia Naţională Antidrog.

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu