Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 7 aprilie 2022

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRĂRI SĂRBĂTOREȘTE 141 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ

Polițiștii de imigrări celebrează astăzi, 7 aprilie, 141 de ani de la semnarea, de către Regele Carol I, a primului act normativ care reglementa regimul străinilor în România - „Legea asupra streinilor“ publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din anul 1881. Momentul a devenit unul de importanță deosebită pentru fiecare polițist de imigrări, ocazie cu care, în semn de apreciere pentru rezultatele deosebite obţinute în activitate, devotamentul, munca şi efortul depuse, au fost acordate distincţiile ,,Polițistul Anului” și ,,Structura Anului”.

Anul acesta, ziua

aniversară este marcată şi prin activități cultural-recreative cu solicitanții de azil și beneficiarii unei forme de protecție din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Giurgiu, denumită ,,O zi la Castelul Peleș din Sinaia”, iar la centrul Maramureș se organizează ,,Ziua Porților Deschise” sub sloganul „Polițist de imigrări pentru o zi” la care participă elevii Liceului Teoretic ”Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare.

 

În cadrul manifestării dedicate evocării momentului aniversar, inspectorul general, chestor de poliţie Marius-Florin MIHĂILĂ a acordat distincţiile ,,Polițistul Anului” și ,,Structura Anului”, în semn de apreciere pentru rezultatele deosebite obţinute în activitate, spiritul de echipă, devotamentul, munca şi efortul depuse.

 

Potrivit misiunii sale, Inspectoratul General pentru Imigrări este structura responsabilă la nivelul MAI pentru implementarea politicilor României în domeniile migrației, azilului și integrării străinilor în societatea românească.

 

Poliţiştii de imigrări îndeplinesc cu onoare misiunea încredinţată de statul român, aceea de a acorda străinilor dreptul de şedere, de a controla permanent respectarea legislației din domeniul de referință, de a acorda o formă de protecţie cetățenilor străini sau apatrizi, precum și de a sprijini integrarea cetățenilor străini în societatea românească. Toate acestea contribuie la relizarea obiectivului MAI, acela de a menţine ordinea publică, securitatea naţională şi protejarea cetăţenilor României.

 

Răsfoind filele istoriei aflăm că în cele șapte articole, legea reglementa modalitatea în care străinul putea fi constrâns ,,de a se depărta” din locul în care se află, de a locui într-un anumit loc sau chiar de a părăsi țara, termenul în care străinul va trebui să ,,execute ordinul de espulsiune sau de schimbare a reședinței”, timpul cât va avea dreptul să se ,,popréscă în fiecare localitate, până la frontieră”, conducerea afară din ,,țéră prin forța publică precum și ,,corecția aplicată în cazul reintrării pe teritoriul României. Totodată, se stabilea datoria ,,streinului” nou venit în țară de a obține de la autoritatea polițienească o carte de liberă trecere ,,pentru timpul cât va arăta că voesce să stea sau să călătorească”.

 

Legea avea să fie completată cu Regulamentul din anul 1900, care stipula că documentul pentru străinii intraţi în România este ,,Biletul de liberă trecere”.

 

De atunci și până în prezent, structurile pentru gestionarea migrației și azilului au cunoscut o evoluție semnificativă, atât în plan organizațional cât și funcțional iar legislația a fost în permanent adaptată și armonizată luând în considerare dezvoltarea fenomenului migraționist, atât la nivel intern cât și internațional.

 

Cu această ocazie, inspectorul general chestor de poliţie Marius-Florin MIHĂILĂ a mulțumit tuturor polițiștilor de imigrări pentru activitatea desfășurată și le-a urat ,,La mulți ani!".


BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu