Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 19 aprilie 2022

De Paşti, programe speciale la TVR 1

- Slujba de Înviere a Domnului şi ediţii de sărbătoare Universul credinţei - în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, sâmbătă, 23 aprilie

- Ediţie aniversară, de 20 de ani, "La masa de Paşti". Iuliana Tudor ne invită alături de zeci de artişti care petrec împreună o după-amiază relaxantă, cu muzică şi poveşti frumoase. Partea I
- după slujba de Înviere, iar pe 25 aprilie, de la ora 14.40 (părţile a II-a şi a III-a)

- Start pentru sezonul 8 "Vedeta populară", chiar în Ziua de Paşti! Muzică bună, oameni frumoşi, o atmosferă caldă, cu prieteni - în casele noastre, duminică, 24 aprilie, ora 21.00.

- Concerte şi spectacole inedite: "Tainica lumină", un program special de cântece pascale vechi, interpretate de coruri celebre de teologi şi solişti de folclor (vineri, 22 aprilie, ora 21.00) şi Lupii lui Calancea şi Surorile Osoianu - (duminică, 24 aprilie, ora 14.30), dar şi concertul Orchestei Filarmonice din Viena la Sagrada Familia (luni, 25 aprilie, ora 10.35)

- Filme şi documentare în premieră pentru toate preferinţele şi serialul pentru copii "Copacul magic", premiat cu Emmy

TVR 1 a pregătit, pentru perioada 22 - 25 aprilie, programe dedicate Sărbătorii Pascale, din care nu lipsesc transmisiuni cu tematică religioasă, emisiuni şi ediţii speciale ale unor programe consacrate, concerte şi spectacole inedite, filme pentru toate vârstele.

Slujba Învierii, în direct la TVR 1 de la Catedrala Patriarhală

Ca în fiecare an, TVR 1 oferă telespectatorilor cele mai importante slujbe religioase oficiate de Paşti la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Vineri, sâmbătă şi duminică, Andrei Victor Dochia, alături de echipa sa şi invitaţii lor ne aşteaptă la "Universul credinţei".

Programe ce oferă o perspectivă aparte asupra spiritualităţii creştine încep pe 22 aprilie, ora 12.30 cu documentarul "Arsenie Boca - de la biografie la sinaxar" şi continuă, la ora 17.30, cu "Zorii Învierii", documentarul realizat de Victor Dochia şi Părintele Necula în Ţara Sfântă, despre urcuşul duhovnicesc al Săptămânii Patimilor, pornind de la intrarea Domnului în Ierusalim şi până la răstignirea şi învierea Sa.

De la ora 18.10, românii pot urmări, în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Denia Prohodului Domnului.

În seara de Înviere, pe 23 aprilie, începând cu ora 23.10, într-o ediţie specială "Universul credinţei", vedem la TVR 1, în direct de la Catedrala Patriarhală, Slujba Învierii, oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Andrei Victor Dochia îl va avea invitat pe jurnalistul Răzvan Bucuroiu în direct, în studioul TVR. Vom putea urmări corespondenţe video ale reporterilor TVR aflaţi la importante centre monahale din tară, acolo unde refugiaţi din Ucraina sărbătoresc Paştile în pribegie.

În prima zi a Sfintelor Paşti, duminică, de la ora 7.00, echipa "Universul credinţei" ne aduce o serie de materiale despre Sărbătoarea Învierii Domnului.

Vineri, 22 aprilie

Înainte de Lumina Învierii, în Vinerea Mare primim în case "Tainica Lumină"

Iuliana Tudor ne invită la un program special de cântece pascale vechi, interpretate de coruri celebre de teologi şi mari artişti de folclor. Le ascultăm pe 22 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1.

Cum semnificaţia acestei zile se regăseşte în foarte multe cântece pascale vechi, de tradiţie, emisiunea îşi propune "să ofere telespectatorilor noştri o muzică specială, tot mai puţin prezentă în spaţiul media, dar atât de necesară pentru sufletul tuturor De la pricesne şi muzici bizantine, până la lucrări polifonice, toate aduc împreună coruri celebre de teologi, dar şi artişti din zona muzicii tradiţionale: Grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale, dirijor părintele Arhidiacon Mihail Bucă, Corala bărbătească ortodoxă Armonia din Constanţa, dirijor Arhid. Asist. Univ. Dr. Iulian Dumitru, Corala Contrast din Timişoara, dirijor preotul Vasile Bădescu, Veta Biriş şi Grupul Vocal Bărbătesc al Institutului Greco-Catolic din Blaj, Grigore Leşe, Alexandru Pugna, Ionuţ Fulea, Mariana Anghel, Marcel Anghel", spune Iuliana Tudor, realizator al programului.

Sâmbătă, 23 aprilie
De la ora 12.00, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Slovenia ne va încânta cu "Armonii veneţiene". Concertul include lucrări semnate de Antonio Vivaldi: Uvertura operei "L'Olimpiade", Concertul pentru flaut şi orchestră "La Notte", Concertul pentru coarde în sol major.

De 20 de ani, "La masa de Paşti" ne aduce bucurie şi cântec românesc la TVR 1. Zeci de artişti petrec împreună o după-amiază relaxantă, cu muzică şi poveşti frumoase. Iuliana Tudor ne aşteaptă la ediţia aniversară "La masa de Paşti", după slujba de Înviere (partea I) şi pe 25 aprilie, de la ora 14.40 (părţile a II-a şi a III-a), la TVR 1. Ne vom bucura de cântecul mai multor generaţii de artişti, de la mari interpreţi, care au scris istorie în cultura tradiţională românească, până la tineri ale căror cariere abia încep.

"La masa de Paşti este singurul program folcloric din piaţa media din România în care artiştii se întâlnesc în număr atât de mare să depene amintiri, într-o atmosferă caldă, relaxată, de prietenie şi colegialitate. La masa de Paşti rămâne şi unul dintre programele mele de suflet, la care vă aştept cu drag să ne bucurăm împreună, şi de această dată, la TVR 1", ne invită Iuliana Tudor.

Duminică, 24 aprilie
Împreună de Sfintele Paşti, la "Tezaur folcloric", pe TVR 1
Cântec, port, gastronomie, obiceiuri româneşti. Ne bucurăm de sărbătoarea de Paşti şi de întâlniri cu rude, vecini, prieteni de aproape sau de departe, duminică, 24 aprilie, când Gheorghiţa Nicolae ne oferă peste două ore de "Tezaur folcloric" - de la 11.45 şi de la 13.00. De 40 de ani, "Tezaurul folcloric" este şi rămâne aproape de credinţele şi tradiţiile noastre şi, ca întotdeauna, marile sărbători ale creştinătăţii se regăsesc în programele Televiziunii Române. În duminica de Paşti, "Tezaurul folcloric" va reuni membri ai Ansamblului Artistic Profesionist "Doina Gorjului" din Tg. Jiu, reprezentanţi de seamă ai folclorului bucovinean - Grupul Folcloric "Obcina Stânişoarei" din Mălini, Suceava, coordonator Vasile Ungureanu (Tezaur Uman Viu), precum şi artişti ai Ansamblului Artistic Profesionist "Ciprian Porumbescu" al Centrului Cultural "Bucovina" din Suceava, dar şi mari interpreţi ai foclorului românesc: Irina Loghin, Gheorghe Turda, Gheorghe Roşoga, Daniela Condurache, Matilda Pascal Cojocariţa, Alin Pascal, Ştefan şi Horaţiu Cigu, Georgiana Pană şi Taraful "Tudor Pană", condus de Petrică Pană, Alexandru Pugna.

Răsună văile şi înălţimile, iar folclorul reînvie în toată splendoarea sa prin povestea lor cântată! În ziua de Paşti, de la ora 14.30, urmărim un recital vibrant susţinut de Lupii lui Calancea şi Surorile Osoianu. Tot ce s-a transmis din moşi strămoşi şi ce au preluat marile artiste pentru a fi dus mai departe ia o nouă haină în mâinile Lupilor şi devine expresie a modernului cu profund respect pentru tradiţie.

Nu pot lipsi din programele TVR 1 nici competiţiile sportive importante care ţin românii împreună. Pe 24 aprilie, suntem alături de fetele din Naţionala de Handbal a României care joacă în compania reprezentativei Austriei, în preliminariile Campionatului European de Handbal. Meciul desfăşurat la Râmnicu Vâlcea şi care decide calificarea României la CE 2022 este în direct la TVR 1, de la 18.00.

Start pentru sezonul 8 "Vedeta populară", chiar în Ziua de Paşti! Iuliana Tudor ne aşteaptă din nou în faţa micilor ecrane, pentru prima ediţie din sezonul 8 al show-ului "Vedeta populară". Timp de nouă săptămâni, duminică de duminică, descoperim concurenţii noului sezon, în şapte ediţii de concurs, urmate de semifinală şi finală. De la masa juriului, Grigore Leşe, Cornelia Rednic, Niculina Stoican, Elise Stan şi Bogdan Mihai Simion vor urmări cu ochi de specialişti evoluţia pe scenă a concurenţilor. Emisiunea se vede la TVR 1, de la ora 21.00. Printre noutăţile sezonului: revenirea Mariei Buză, îndrăgitul personaj Floarea din cuplul "Floarea şi Gheorghe", care stârnea râsul în scenete de umor cu ani în urmă. Maria Buză aduce momente surpriză în culise la "Vedeta populară".

Luni, 25 aprilie
De la ora 10.25, încă o bucurie pentru suflet: TVR 1 difuzează, în a doua zi de Paşti, Concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonice din Viena, susţinut la Sagrada FamĂ­lia, în Barcelona. Condusă de Christian Thielemann, orchestra interpretează Simfonia nr. 4 în Mi bemol major a lui Anton Bruckner şi o lucrare în primă audiţie mondială, "Elysium", scrisă de câştigătorul premiului Ernst von Siemens, canadianul Samy Moussa. Acesta este primul concert al Filarmonicii din Viena în bazilică. "Este foarte emoţionant pentru noi, muzicienii, să interpretăm o mare capodoperă a compozitorului austriac romantic târziu în cadrul extraordinar al catedralei Sagrada FamĂ­lia. Este o experienţă incredibilă să cânţi această muzică în arhitectura şi acustica unică a bazilicii. Pentru mine, este punctul culminant actual în proiectul nostru Bruckner, care va fi lansat în anul aniversar 2024. De altfel, pe timpul pandemiei noi am înregistrat unele dintre simfoniile lui Bruckner cu Christian Thielemann", spune despre concert prof. Daniel Froschauer, preşedintele Filarmonicii din Viena.

A doua zi de Paşti, împreună cu "Exclusiv în România" spunem "Hristos a înviat!" la poalele Munţilor Căpăţânii. Un nou sezon "Exclusiv în România" începe la TVR 1 de Paşti. Luni, 25 aprilie, ora 13.10, în prima ediţie, Cristian Tabără şi echipa sa ne invită prin Oltenia de sub Munte. Descoperim cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpaţi, ne bucurăm de măiestria Fluieraşilor din Vaideeni şi vedem ce preparate tradiţionale de Paşti aduse din Transilvania se gătesc în Oltenia.

Realizatorul şi prezentatorul Charley Ottley ne aduce la TVR 1 un film încântător: produs în 2021, filmul "Dunărea sălbatică" (Wild Danube) surprinde Delta Dunării, un Amazon al Europei cu o suprafaţă de peste 4.000 kilometri pătraţi, în cele patru anotimpuri şi prezintă rezervaţia atât cu biodiversitatea ei, cât şi cu problemele cu care se confruntă comunităţile. Pe 25 aprilie, de la 16.40.

Filme pentru toate preferinţele, în zilele de sărbătoare la TVR 1

Povestea ultimelor 12 ore din viaţa pământească a lui Iisus Hristos, în filmul "Patimile lui Hristos" (THE PASSION OF THE CHRIST - SUA, 2004), regia Mel Gibson, cu Jim Caviezel, Monica Bellucci şi Maia Morgenstern, o vom putea urmări vineri, 22 aprilie, de la 22.10.

Producţia a avut trei nominalizări la premiile Oscar: pentru imagine, coloană sonoră şi machiaj. Pe 23 aprilie, de la 15.30, ne vom emoţiona urmărind filmul "Corul" (LES CHORISTES - Franţa, Elveţia, Germania, din 2004), regia Christophe Barratier. În Franţa anului 1948, un profesor de muzică şomer acceptă să lucreze şi să-i "disciplineze" altfel pe băieţii unui internat de reeducare pentru minori. Înarmat cu răbdare şi convins de impactul pozitiv al muzicii asupra sufletului omenesc, profesorul îi va iniţia pe copii în tainele cântului coral, schimbându-le vieţile. Tânărul solist Jean-Baptiste Maunier a devenit un adevărat star în Franţa după ce a jucat rolul adolescentului rebel Pierre Morhange. Sâmbătă, 23 aprilie, de la 21.10, o vedem pe actriţa britanică Helen Mirren în rolul Reginei Elizabeth II, în filmul "Regina" (THE QUEEN, 2006), rol care i-a adus primul premiu Oscar din carieră şi Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă.

Idila lor inocentă din copilărie se transformă într-o iubire imposibilă. Luni, 25 aprilie, de la 21.10, TVR 1 programează "Între două lumi", o dramă fantasy, cu Kirsten Dunst, povestea de iubire a doi tineri care provin din două lumi complet diferite.

Şi, pentru că e vacanţă, copiilor le este pregătită o surpriză: un serial care îi invită în lumea basmelor şi a fanteziei, dar care prezintă viaţa reală a unor copii şi a familiilor lor. Realizat de Andrzej Maleszka la Televiziunea Publică Poloneză, "Copacul magic" spune povestea unor obiecte din lemn tăiat din stejarul odată magic. Cele şapte episoade îi transpun pe micii telespectatori într-o lume extraordinară, în care puterea misterioasă a unui copac este încă vie şi poate da naştere unor aventuri uimitoare pentru cei de vârsta copilăriei. Serialul "Copacul magic" a câştigat în 2007 prestigiosul International Emmy Award la categoria "cel mai bun program pentru copii şi tineri" şi nu mai puţin de alte 16 premii internaţionale. Copiii se delectează cu primele două episoade ale serialului la TVR 1, luni, 25 aprilie, ora 12.00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu