Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 24 aprilie 2022

Campania "Curăţăm România!": Peste 300.000 de kg de deşeuri adunate în primele 15 zile

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) derulează, în luna aprilie, Campania Naţională "Curăţăm România!". În primele două săptămâni, la nivelul întregii ţări s-au desfăşurat activităţi care, pe lângă ecologizare, au vizat educarea tinerilor, dar şi popularizarea măsurilor luate la nivel european în ceea ce priveste protecţia mediului înconjurător, prin explicarea regulilor ce trebuie respectate de către cetăţeni pentru păstrarea integrităţii mediului, a propriei sănătăţi şi pentru creşterea calităţii vieţii. Prin acţiunile organizate de instituţiile din structura MMAP, s-a colectat până acum o cantitate de peste 300.000 de kilograme deşeuri abandonate. Toţi cei implicaţi au contribuit astfel la dezvoltarea spiritului civic şi a respectului faţă de mediu şi faţă de comunitatea din care fac parte.

"Cele peste 300 de tone de deşeuri colectate în cadrul a peste 600 de acţiuni de ecologizare organizate în primele 2 săptămâni de campanie reprezintă cifre semnificative, însă şi mai însemnată este cantitatea de deşeuri abandonate de semenii noştri, pe care încă le întâlnim peste tot prin ţară. Noi suntem determinaţi să continuăm şi ne bucurăm că din ce în ce mai multe entităţi ni se alătură. Mâine este Ziua Internaţională a Pământului, iar creştinii ortodocşi sărbătoresc Vinerea Mare. Ar trebui să fie un prilej de reflecţie şi un moment în care să tragem linie. Să schimbăm ceva în viaţa noastră şi în felul în care ne raportăm la lumea înconjurătoare, la mediu, în special, deoarece Pământul este casa noastră, unica pe care o avem. Fac un apel la toată lumea, să încetăm să mai aruncăm deşeuri în zone nepermise, să învăţăm să ne pese şi să ne implicăm chiar şi atunci când nu ne obligă cineva sau când ne forţează perspectiva unor amenzi!", a declarat ministrul Tanczos Barna.

Până în acest moment, zeci de primării s-au implicat alături de instituţiile noastre, chiar înainte de a demara sesiunea de finanţare organizată de Administraţia Fondului pentru Mediu. De asemenea, 128 de UAT-uri de pe raza a 34 de judete au depus dosare de finanţare a campaniei prin AFM, în valoare totală de peste 1.200.000 lei.

Există la nivel de judeţ echipe de lucru coordonate de Instituţia Prefectului formate din reprezentanţi ai tuturor serviciilor deconcentrate ale MMAP, ai Consiliului Judeţean, ai Asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI), ai Inspectoratului Şcolar Judeţean care lucrează cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Rezultate semnificative au întregistrat până la jumătatea campaniei instituţiile aflate în subordinea/sub autoritatea/ în coordonarea MMAP, astfel:
- Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA - 131.624 kg deşeuri (preponderent PET-uri, doze de aluminiu, plastic şi deşeuri menajere). Au fost organizate 262 de acţiuni la care au participat 3441 de voluntari şi 2312 de angajaţi ai RNP din 188 ocoale silvice de la nivelul tuturor direcţiilor silvice din ţară.
-˜ Administraţia Naţională Apele Romane (ANAR) - 131.138 kg deşeuri adunate în cadrul celor 355 de acţiuni de ecologizare. Au participat aproximativ 1000 de angajaţi de la 11 Administraţii Bazinale de Apă (ABA), în colaborare cu peste 100 de primării, 500 de voluntari, peste 50 şcoli gimnaziale şi reprezentanţi ai altor instituţii precum Salvamont Maramureş.
-˜ Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) - 16.650 kg de deşeuri (în principal plastic, sticlă, hârtie/carton şi metal). Au fost organizate 9 acţiuni de ecologizare pe raza UAT Sulina, Murighiol, Sf. Gheorghe, Somova, Crişan, Maliuc, Chilia Veche, Ceatalchioi, Ceamurlia de Jos, la care au participat 65 de angajaţi ai RBDD, 425 de elevi şi peste 150 de voluntari.
-˜ Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) - 13.033 kg deşeuri colectate de către cele 15 agenţii care s-au implicat în activităţi de ecologizare, deşi APM-urile aveau ca principală sarcină participarea la activităţi de informare/promovare şi conştientizare în colaborare cu primăriile şi inspectoratele şcolare judeţene (ISJ). Peste 1000 de elevi din 12 judeţe au fost implicaţi în diferite activităţi în parteneriat cu ISJ.
-˜ Garda Naţională de Mediu (GNM) - comisariatele judeţene au participat la 23 de întâlniri de lucru la nivelul instituţiei prefectului pentru stabilirea planului de acţiune pentru implementarea campaniei şi la 86 acţiuni de ecologizare alături de reprezentanţii UAT-urilor. Au avut loc "dialoguri verzi" cu elevii din 76 de unităţi şcolare şi 17 acţiuni de salubrizare cu sprijinul copiilor.

DIRECŢIA DE COMUNICARE, TRANSPARENŢĂ ŞI IT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu