Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 7 octombrie 2019

Siguranța autoturismului depinde și de proprietar!


În primele două săptămâni ale lunii septembrie  a.c., Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că:

1. În jurul orei 19.00, persoane necunoscute au pătruns într-un autoturism parcat în fața unui imobil, prin geamul portierei stânga față, lăsat deschis, iar din interior, de pe bord, dintr-un suport, au sustras un telefon mobil.
2. În intervalul orar 11.00 - 15.00, persoane necunoscute au sustras suma de 2500 lei și 150 euro dintr-un autoturism ce se afla parcat pe stradă.
3. Într-un interval de 3 zile în care autoturismul nu a fost utilizat de proprietar, persoane necunoscute au spart geamul de la portiera dreapta spate a autoturismului ce se afla parcat pe stradă iar din interior au sustras mai multe bunuri, rezultând un prejudiciu în valoare de aproximativ 6000 lei.
În toate cele trei cazuri cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Furturile din autoturisme sunt de obicei furturi oportuniste. Multe infracțiuni sunt comise sub impulsul momentului, hoții profitând de un geam deschis sau de bunurile de valoare lăsate la vedere în autoturisme, care atrag ca un magnet hoţii. Sunt dese situaţiile în care acţiunea infractorilor este uşurată şi de faptul că şoferii lasă portierele neasigurate. Cert este că acest tip de infracţiune poate fi prevenit dacă sunt respectate câteva reguli uşor de pus în practică.

Regula numărul 1: Asigurați permanent autoturismul prin încuierea portierelor, închiderea geamurilor şi a portbagajului, chiar dacă plecați doar pentru câteva minute. Altfel, veți rămâne uimit de cât de repede au acţionat hoţii.
Regula numărul 2: Nu lăsați bunuri la vedere în autoturism chiar dacă sunt sau nu de valoare. Majoritatea furturilor sunt favorizate de un astfel de comportament al proprietarului.Telefoanele mobile, sistemele de navigaţie, genţile, borsetele, portofelele sunt vizate în mod special.
Regula numărul 3: Alegeți cu grijă locul unde parcați. Este de preferat o zonă circulată, bine iluminată sau în spaţiile cu supraveghere video. Aceste locuri oferă un mai mare nivel de siguranţă.
Dacă aveți bunuri pe care vreți sau trebuie să le lăsați în autoturism, atunci acestea nu trebuie ţinute la vedere. Depozitați-le în portbagaj, ca primă opțiune, sau în torpedou chiar şi pentru perioadele scurte de timp în care lipsiți din autoturism.
În majoritatea situaţiilor pentru a comite furtul, hoţul provoacă distrugeri ale autoturismului (geamuri sparte, îndoiri sau ruperi ale portierelor, etc.) care măresc valoarea pagubei. Prejudiciul cauzat prin distrugerile provocate autoturismului poate fi, de multe ori, mai mare decât valoarea bunului sustras.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu