Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 27 octombrie 2019

FESTIVALUL ȘI CONCURSUL NAȚIONAL DE INTERPRETARE A ROMANȚEI ȘI LIEDULUI „NICOLAE FLOREI (10.11.1927 - 25.11.2000)” EDIȚIA III, BOCȘA, 22 noiembrie 2019

REGULAMENTUL CONCURSULUI  
         Unul dintre cei mai de seamă artiști lirici ai României a fost și regretatul bas Nicolae Florei. Născut în Bocșa, într-un „brumar”, și decedat, tot într-un „brumar”, domnia sa reprezintă VOCEA capabilă să transmită vibrația emoțională a interpretării unui important număr de roluri din genul muzicii de operă, produse în peisajul liric național, ca bas-solist al Operei Naționale din București, dar și pe mari scene ale lumii. A intrat însă în conștiința adevăratului cunoscător al muzicii vocale deopotrivă prin calitatea deosebită a prestațiilor în genul liedului, romanței și muzicii religioase, a pricesnelor, interpretate „dumnezeiește” la biserica din localitatea sa natală, Bocșa Vasiova.
         Bocșenii doresc să-i aducă un omagiu artistului lor, cel care a purtat cu „fală” titlul de „bănățean”, organizând, în localitatea unde s-a născut, un festival de interpretare a romanței și liedului.
         Festivalul se adresează celor care iubesc aceste genuri muzicale, care pun „trăire” și „suflet” în interpretarea lor, dăruind astfel adevărate „nestemate” publicului larg, cu scopul de a readuce în memoria publicului larg personalitatea marcantă a basului Nicolae Florei, având în vedere totodată promovarea acestui gen muzical și implicit a interpreților de gen.
         Festivalul are următoarele secțiuni:
I) Interpretare tradițională (non-cultă) a romanței;
II) Interpretare cultă a romanței;
         III) Interpretare lied.

I)                  INTERPRETARE TRADIȚIONALĂ (NON-CULTĂ) A ROMANȚEI
La această secțiune pot participa soliști vocali, fără studii de specialitate, dar ale căror valențe expresive îi recomandă pentru promovarea creației de gen.
Câștigătorii premiului I, la oricare dintre secțiuni, nu se vor mai putea înscrie la ediția următoare în calitate de concurenți, având, în schimb, obligativitatea de a participa, în calitate de câștigători, la recitalul din anul următor. În cazul în care, din motive bine întemeiate, nu pot participa la recital, premianții vor anunța, telefonic sau în scris, organizatorii. De asemnea, concurenții au dreptul la maximum trei participări la acest festival. Sunt admiși concurenți cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 70 de ani. În concurs vor fi prezentate maximum 2 piese/concurent, cu limită maximă de timp de 10 minute.
Juriul, format din specialiști în domeniu va avea următoarele criterii de jurizare: calitățile vocal-interpretative, valoarea și dificultatea repertoriului și prezența scenică. Vor fi acordate note de la 1 la 10, iar în caz de balotaj vor fi luate în considerare calitățile vocal-interpretative. Dacă balotajul se menține, va fi punctată dificultatea repertoriului. Laureații au obligativitatea de a participa la concertul de gală. La înscrierea în concurs, participanții trebuie să completeze fișa anexată acestui regulament, să prezinte o copie a C.I., partiturile și un scurt C.V. cu precizarea activităților și performanțelor artistice (maximum o pagină). Documentele vor fi depuse sau trimise la sediul Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, strada 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, județul Caraș-Severin până cel târziu în 15.11.2019, sau la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com. Persoană de contact, domnul Ioan LIUȚ, telefon 0744838802.

II)              INTERPRETARE CULTĂ A ROMANȚEI
La această secțiune pot participa concurenți care au absolvit o instituție de specialitate (minimum un liceu vocațional în domeniu), sau care își desfășoară activitatea profesională într-o instituție de profil (operă, filarmonică).
Câștigătorii premiului I, la oricare dintre secțiuni, nu se vor mai putea înscrie la ediția următoare în calitate de concurenți, având, în schimb, obligativitatea de a participa, în calitate de câștigători, la recitalul din anul următor. În cazul în care, din motive bine întemeiate, nu pot participa la recital, premianții vor anunța, telefonic sau în scris, organizatorii. De asemnea, concurenții au dreptul la maximum trei participări la acest festival. Sunt admiși concurenți cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 70 de ani. În concurs vor fi prezentate maximum 2 piese/concurent, cu limită maximă de timp de 10 minute.
Juriul, format din specialiști în domeniu, va avea următoarele criterii de jurizare: calitățile vocal-interpretative, valoarea și dificultatea repertoriului și prezența scenică. Vor fi acordate note de la 1 la 10, iar în caz de balotaj vor fi luate în considerare calitățile vocal-interpretative. Dacă balotajul se menține, va fi punctată dificultatea repertoriului. Laureații au obligativitatea de a participa la concertul de gală. La înscrierea în concurs, participanții trebuie să completeze fișa anexată acestui regulament, să prezinte o copie a C.I., partiturile și un scurt C.V. cu precizarea activităților și performanțelor artistice (maximum o pagină). Documentele vor fi depuse sau trimise la sediul Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, strada 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, județul Caraș-Severin până cel târziu în 15.11.2019, sau la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com.Persoană de contact, domnul Ioan LIUȚ, telefon 0744838802.


III)           INTERPRETARE LIED
Concursul de interpretare a liedului se adresează studenţilor claselor de canto ale tuturor academiilor şi universităţilor de muzică naționale, precum şi absolvenţilor cu vârsta de până la 30 de ani.
Câștigătorii premiului I, la oricare dintre secțiuni, nu se vor mai putea înscrie la ediția următoare în calitate de concurenți, având, în schimb, obligativitatea de a participa, în calitate de câștigători, la recitalul din anul următor. În cazul în care, din motive bine întemeiate, nu pot participa la recital, premianții vor anunța, telefonic sau în scris, organizatorii. De asemnea, concurenții au dreptul la maximum trei participări la acest festival. În concurs vor fi prezentate maximum 2 piese/concurent, cu limită maximă de timp de 10 minute.
Juriul, format din specialiști în domeniu, va avea următoarele criterii de jurizare: calitățile vocal-interpretative, valoarea și dificultatea repertoriului și prezența scenică. Vor fi acordate note de la 1 la 10, iar în caz de balotaj vor fi luate în considerare calitățile vocal-interpretative. Dacă balotajul se menține, va fi punctată dificultatea repertoriului. Laureații au obligativitatea de a participa la concertul de gală. La înscrierea în concurs, participanții trebuie să completeze fișa anexată acestui regulament, să prezinte o copie a C.I., partiturile și un scurt C.V. cu precizarea activităților și performanțelor artistice (maximum o pagină). Documentele vor fi depuse sau trimise la sediul Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, strada 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, județul Caraș-Severin până cel târziu în 15.11.2019, sau la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com. Persoană de contact, domnul Ioan LIUȚ, telefon 0744838802.
Organizatorii asigură acompaniamentul profesionist al participanților. De asemnea organizatorii asigură cazarea și masa concurenților pe toată perioada evenimentului, costul transportului fiind suportat de concurenți sau instituțiile unde activează.
La fiecare secțiune vor fi admiși maximum 8 concurenți, iar dacă vor fi mai mulți participanți înscriși la concurs, organizatorii, prin juriul desemnat, vor proceda la preselecție. Ordinea intrării în concurs va fi stabilită prin tragere la sorți. Concurenții vor respecta întocmai precizările  cu privire la intrarea în concurs și participarea la repetiții. Concurentul care nu se conformează regulamentului acestui festival va fi eliminat din concurs, fără dreptul de a solicita daune morale și/sau materiale. În cazul în care organizatorii își manifestă dorința de a realiza materiale audio sau video cu înregistrările din concurs, toate drepturile decurgând din Legea drepturilor de autor vor fi cedate organizatorilor de către candidaţi, prin semnarea fişei de înscriere.
Informații suplimentare pot fi obținute la sediul Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, strada 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, județul Caraș-Severin, tel./fax. 0355/566613 sau la adresa de e-mail: casadeculturabocsa@yahoo.com . Persoană de contact, domnul Ioan LIUȚ, telefon 0744838802.


FESTIVALUL ȘI CONCURSUL NAȚIONAL  DE INTERPRETARE
A ROMANȚEI ȘI LIEDULUI
„NICOLAE FLOREI (10.11.1927 - 25.11.2000)”
EDIȚIA III, BOCȘA, 22 noiembrie 2019


FIŞĂ  DE  ÎNSCRIERE


Numele şi prenumele:

 

Data şi locul naşterii :  

 

Adresă poştală:

 

Telefon  fix / mobil  :

 

E-mail  (obligatoriu !) :


Seria și numărul cărții de identitate :
Instituția de învățământ (pentru secțiunea de interpretare a liedului):

Piesele din concurs (titlu, textier și compozitor):
            1.

            2.

                       
Am luat cunoştinţă de prevederile regulamentului de organizare, inclusiv cele privind  dreptul de autor şi ordinea intrării în scenă, pe care mă oblig să le respect.


           
Data:                                                                                                            Semnătura,                                    


Un comentariu:

  1. Buna ziua, eu sunt Allison Howarts Dupa ce am fost în rela?ie cu Anderson ani de zile, s-a despar?it de mine, am facut tot posibilul sa-l aduc înapoi, dar totul a fost în zadar, l-am dorit atât de mult din cauza iubirii pe care o am pentru el, L-am implorat cu tot, am facut promisiuni, dar el a refuzat. I-am explicat problema mea prietenului meu ?i ea mi-a sugerat ca ar trebui sa contactez mai degraba o caseta de vraja care m-ar putea ajuta sa arunc o vraja pentru a-l readuce, dar eu sunt tipul care nu a crezut niciodata în vraja, nu am avut de ales decât sa-l încerc, eu i-a trimis caseta vraja ?i mi-a spus ca nu este nicio problema ca totul va fi bine înainte de trei zile, ca fostul meu se va întoarce la mine înainte de trei zile, a aruncat vraja ?i surprinzator în a doua zi, era în jurul orei 16.00. Fostul meu m-a sunat, am fost atât de surprins, am raspuns la apel ?i tot ce a spus a fost ca îi pare atât de rau pentru tot ce s-a întâmplat, încât a vrut sa ma întorc la el, încât ma iube?te atât de mult. Eram atât de fericit ?i m-am dus la el încât a?a am început sa traim din nou ferici?i împreuna. De atunci, mi-am facut promisiune ca oricine ?tiu ca are o problema de rela?ie, a? fi de ajutor unei astfel de persoane, referindu-l la ea singura casa de vraji reala ?i puternica care m-a ajutat cu propria mea problema. e-mail: ogagakunta@gmail.com pute?i sa-i trimite?i un e-mail daca ave?i nevoie de asisten?a sa în rela?ia dvs. sau în orice alt caz sau WhatsApp, la +2348069032895
    1) Vraji de dragoste
    2) Vraji de dragoste pierdute
    3) Vraji de divor?
    4) Vraji de casatorie
    5) Vraja de legare.
    6) Vraji de rupere
    7) Alunga un iubit trecut
    8.) Dori?i sa va promova?i în vraja dvs. de birou / Loterie
    9) dori?i sa va satisface?i iubitul
    Contacta?i acest om grozav daca ave?i vreo problema pentru o solu?ie de durata
    ogagakunta@gmail.com

    RăspundețiȘtergere