Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 25 octombrie 2019

UPT își consolidează poziția în clasamentele internaționale

   

UPT își consolidează poziția în clasamentele internaționale
Locul II la nivel național, și locul I între universitățile tehnice

În apropierea intrării în anul 100 al existenței sale Universitatea Politehnica Timișoara își consolidează prezența în clasamentele internaționale, confirmând astfel, încă o dată, tradiția și prestigiul de care se bucură pe plan național și internațional, statutul de instituție de educație și cercetare de excelență, dar și cel de universitate cu grad ridicat de încredere.

În clasamentul Times Higher Education pentru anul 2020, dat recent publicității, Universitatea Politehnica Timișoara e inclusă pentru prima oară, figurând între cele 1396 de universități clasificate la nivel mondial, care au întrunit criteriile minimale pentru includerea în listă, dintre cele aproximativ 30.000 de universități existente. Doar nouă universități din România au îndeplinit criteriile minimale pentru includerea în clasificarea Times Higher Education.
Clasificarea Times Higher Education pentru domeniul Inginerie și Tehnologie include 1008 instituții la nivel mondial (din circa 9.000, care au în componență structuri de inginerie și tehnologie), Universitatea Politehnica Timișoara situându-se între locurile 601-800 la nivel mondial. Potrivit acestei clasificări, UPT se află pe locul II între universitățile din România și pe locul I între universitățile tehnice.
Criteriile care au stat la baza clasamentului Times Higher Education sunt calitatea procesului educațional și a mediului de învățare, calitatea cercetării, reflectată în indicatori de volum, venituri și reputație, și impactul acesteia reflectat în citări, gradul de internaționalizare a universității analizat din perspectiva studenților, profesorilor și partenerilor internaționali și transferul de cunoștințe spre mediul socio-economic. Punctele forte, care au stat la baza poziției ocupate de UPT, sunt calitatea cercetării științifice, veniturile atrase din contractele de cercetare (granturi naționale, internaționale și contracte cu mediul economic/industrial) și vizibilitatea internațională, exprimată atât prin mobilități, cât și prin cooperarea științifică internațională.
Tot recent a fost dată publicității și clasificarea US News pentru domeniul inginerie.
Clasificarea pe domeniu are în vedere, în viziunea US News, publicațiile  care apelează la matematică și știință pentru a realiza proiectarea, construcția și utilizarea de structuri, echipamente și sisteme din domenii ca ingineria aerospațială, electrică, mecanică, construcții, energie nucleară, inteligență artificială, robotică, etc. Indicatorii care stau la baza clasificării  includ numărul total de publicații în inginerie, impactul normalizat al citărilor, numărul total de citări, numărul și procentul publicațiilor care sunt între cele 10% cele mai citate, numărul și procentul publicațiilor realizate prin colaborare internațională, numărul și procentul publicațiilor care sunt între cele 1% cele mai citate, reputația la nivel global și la nivel regional (ambele bazate pe sondaje ale opiniilor specialiștilor).
Punctajul realizat pe baza acestor indicatori plasează UPT pe locul 573 la nivel mondial, din cele circa 9000 de universități care au în portofoliu programe de studii și de cercetare din domeniul ingineriei, o contribuție importantă la această poziție având-o reputația la nivel regional (Europa, locul 33). În același clasament, lucrările științifice în domeniul ingineriei ale UPT, care sunt în Top 1% cele mai citate, plasează Universitatea Politehnica Timișoara pe locul 260 la nivel mondial.
Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu