Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 13 octombrie 2019

Prevenirea producerii accidentelor provocate de utilizarea ilegală şi necorespunzătoare a articolelor pirotehnice

Pentru prevenirea producerii accidentelor provocate de utilizarea ilegală şi necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, Poliţia Română continuă să informeze persoanele asupra pericolului la care se expun, prin nerespectarea instrucţiunilor existente pe eticheta fiecărui articol pirotehnic.

În perioada următoare, vor fi demarate acţiuni de verificare a legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice


În conformitate cu prevederile legale, Poliţia Română este instituţia responsabilă cu prevenirea, constatarea şi combaterea neregulilor în domeniul operaţiunilor cu articole pirotehnice, exercitând, la nivel naţional, controlul referitor la regimul tuturor operaţiunilor cu materii explozive.

Având în vedere aproprierea sărbătorilor de iarnă, context în care este necesară informarea cetăţenilor cu privire la prevederile legislaţiei referitoare la regimul articolelor pirotehnice, facem următoarele precizări:

Persoanele juridice autorizate:

a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;

b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;

c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Referitor la persoanele fizice, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deţine şi folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2 - F4, P.2 şi T.2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice.

În contextul apariţiei pe piaţa românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau altor categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.

Nerespectarea prevederilor legale în aceste cazuri atrage sancţiuni de natură penală sau contravenţională, după caz.

Iarna trecută, în cadrul acţiunii "Foc de Artificii", la nivel naţional, au fost desfăşurate peste 3.500 de acţiuni de verificare a legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice. În urma acestora, poliţiştii au indisponibilizat peste 37 de tone de materiale pirotehnice, au constatat peste 1.300 de infracţiuni şi au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de aproape 300.000 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu