Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 31 octombrie 2019

Universitățile tehnice, în fața noilor provocări Reuniune ARUT la Timișoara




În societatea tot mai tehnologizată de azi, în care noțiuni ca realitate virtuală, realitate augmentată, conectivitate, tehnologii 5G, industria 4.0 etc., încep să devină uzuale, învățământul superior tehnic se află în fața unor adevărate provocări. Cererea de ingineri specializați în noile tehnologii este tot mai mare, dar trebuie păstrată și calitatea procesului educațional. Nu în ultimul rând, cercetarea științifică din universitățile cu profil tehnic trebuie să țină pasul cu noutățile din domeniul științei și tehnologiei, dar și cu noile programe de finanțare.

Universitatea Politehnica Timișoara va găzdui vineri, 1 noiembrie 2019, o nouă reuniune a Alianței Române a Universităților Tehnice - ARUT. Rectorii și prorectorii celor mai importante instituții de învățământ superior tehnic din țară, dar și reprezentanți din cadrul Ministerului Educației Naționale, vor dezbate, începând cu ora 9:30, în Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale a UPT, teme de interes ale momentului. 
Astfel, după cuvântul de bun-venit al rectorului UPT, lucrările ARUT se vor axa pe teme ca: Programul H2020 - Relevanța cercetării în universitățile românești. Analiză și puncte de vedere (prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban); Universităţile tehnice românești în programele de cercetare europene (reprezentanții tuturor universităților membre ARUT); Metodologia de alocare a fondurile bugetare pentru finanţarea universităților de stat  pentru anul 2020 (prof.dr.ing Claudia Popescu  - preşedinte CNFIS); Sistemul de credite transferabile. Modul de implementare în universităţile membre ARUT (reprezentanții tuturor universităților membre ARUT); Competiția de granturi de cercetare în cadrul ARUT. Propuneri pentru competiţia 2020 (conf.dr. Liviu Cădariu-Brăiloiu).
Reuniunea ARUT de la Timișoara e importantă și prin prisma faptului că este ultima din actualul mandat al conducătorilor celor 5 universități tehnice, având și rolul de a conștientiza importanța continuării politicilor începute de ARUT privind reforma învățământului superior tehnic și adaptarea acestuia la noile realități.
Ideea formării unui Consorțiu al universităților tehnice românești a fost deseori subiectul întâlnirilor conducerilor universităților de profil. Astfel, în iunie 2016, conducerile universităților cu profil tehnic din țară – Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică de Construcții din București – înființează Alianța Română a Universităţilor Tehnice (ARUT).
Sufletul înființării și funcționării noii structuri, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara, este și președintele Alianței, de la înființarea acesteia și până în prezent.
Alianța și-a propus, încă de la început, să reprezinte o platformă de colaborare pentru cele mai prestigioase universități cu profil tehnic din țară, precum și o voce comună, puternică și permanent implicată în optimizarea politicilor din educație și cercetare.  Așa cum se specifică și în Statutul asociației, eforturile membrilor s-au îndreptat îndeosebi spre promovarea ştiinţelor inginereşti, a rolului și contribuției acestora în dezvoltarea economică a României și a reprezentării unitare a intereselor acestora în structurile de decizie şi consultative ale organismelor naţionale şi europene din domeniul educaţiei și din cel al cercetării științifice.
Rezultatele nu au întârziat să apară. Organizarea trimestrială a reuniunilor alianței, prin rotație, în fiecare centru universitar, a oferit atât prilejul cunoașterii reciproce a activităților desfășurate, a preocupărilor educaționale și științifice ale fiecărei universități în parte, dar, mai ales, a condus la identificarea domeniilor de excelenţă în cercetare comune ale universităților partenere, ca prim demers în vederea conjugării resurselor instituţiilor implicate.
                Intervențiile, poziționările, propunerile Aliantei cu referire la teme de interes pentru învățământul superior românesc cum sunt clasificarea  universităților și ierarhizarea programelor de studii, finanțarea activității de cercetare științifică în universități, cooperarea cu institutele naționale de cercetare-dezvoltare de profil, metodologia de evaluare a şcolilor doctorale şi a studiilor doctorale, procedura de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea suplimentară a instituțiilor de învăţământ superior de stat, au conturat „ARUT-ul”  ca o „voce” distinctă în spațiul educațional românesc.
Ultimele activității din cadrul alianței - constituirea comisiilor de lucru, lansarea competiției naționale interuniversitare de granturi de cercetare în cadrul ARUT destinate sprijinirii carierei științifice a tinerilor cercetători, demararea programului de mobilități interuniversitare ARUT destinat atât studenților universităților membre cât și cadrelor didactice,  vin să confirme capacitatea organizatorică a asociației.
ARUT, cel mai mare formator de resurse umane din domeniile de interes din cadrul Strategiei Naţionale de Învăţământ Terţiar 2015-2020, are responsabilitatea continuă de a dezvolta proiecte şi de a găsi soluţii pentru finanţarea proiectelor de cercetare. Se impune atât formarea resurselor umane necesare promovării şi implementării de proiecte, cât şi realizarea unor parteneriate ample care să sincronizeze mediul privat cu universităţile membre pentru accesarea proiectelor finanțate din fonduri europene.
Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu