Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 8 octombrie 2019

Lansarea campaniei naţionale de prevenire a traficului de persoane DĂ-I LIBERTATE! NU-I PLĂTI EXPLOATAREA!

 Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) a lansat campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin cerşetorie, DĂ-I LIBERTATE! NU-I PLĂTI EXPLOATAREA!, în cadrul conferinţei de la Bucureşti, din data de 03.10.2019.


Conferinţa a reunit reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor ce activează în domeniul anti-trafic şi a marcat lansarea celei de-a treia campanii din cadrul proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor, axată pe componenta prevenirii traficului de persoane în scopul exploatării prin cerşetorie.

Campania se derulează în perioada octombrie 2019 - mai 2020, A.N.I.T.P. având ca parteneri: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România - AIDRom, Asociaţia eLiberare şi Fundaţia World Vision România.

Imaginea campaniei este cântăreţul Alex Velea, care a moderat atât filmul documentar, cât şi spotul campaniei.

Obiectivele urmărite în cadrul campaniei vizează:
- creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane
- informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin cerşetorie
- creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane
- informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen
- creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.

Mulţumim reprezentanţilor mass-media pentru prezenţa consistentă la acest eveniment, având convingerea că implicarea presei în activităţile de informare şi prevenire ne va sprijini în vederea creşterii gradului de conştientizare şi reacţie a publicului faţă de provocările acestui tip de crimă organizată.

Informaţii de background:
* Despre proiect:
Proiectul se derulează la nivel naţional, pe o perioadă de 36 de luni, fiind finanţat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Poliţienească şi îşi propune implementarea a trei campanii de prevenire a traficului de persoane vizând principalele tipuri de exploatare: exploatarea prin muncă, exploatarea sexuală şi exploatarea prin cerşetorie.

** Instituţii şi organizaţii participante la conferinţă:
- Ambasada Spaniei,
- Ambasada Italiei,
- Ambasada Regatului Ţărilor de Jos,
- Ambasada Statelor Unite ale Americii,
- Ambasada Republicii Moldova,
- Ministerul Afacerilor Externe,
- Ministerul Afacerilor Interne - Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate,
- Ministerul Afacerilor Interne - Serviciul Fonduri Dedicate,
- Ministerul Public - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism,
- Ministerul Afacerilor Interne - Inspectoratul General al Poliţiei Române - Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii,
- Ministerul Afacerilor Interne - Inspectoratul General pentru Imigrări
- Ministerul Afacerilor Interne - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră,
- Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale - Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti,
- Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale - Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi,
- Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie,
- Ministerul Educaţiei Naţionale - Direcţia Generală Educaţie Timpurie, Învăţământ Primar şi Gimnazial,
- Poliţia Locală Sectorul 2,
- Organizaţia Internaţională pentru Migraţie - Biroul România,
- Asociaţia "eLiberare",
- Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România
- Fundaţia "World Vision" Romania,
- Organizaţia "Salvaţi Copiii"
- Fundaţia "Terre des Hommes" Romania,
- Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Ialomiţa,
- Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

*** Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.

COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu