Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 26 octombrie 2019

Consultare publică: program de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole și codul de bune practici agricole

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat), gazda ședinței de ieri, 24 octombrie, a Comitetului de Bazin Banat, a asigurat consultarea și analiza celor două proiecte aflate în perioada de consultare publică, respectiv Codul de Bune Practici Agricole și de Programul de Acțiune pentru Protecția Apelor Împotriva Poluării cu Nitrați din Surse Agricole.

Obiectivele celor două proiecte sunt: reducerea poluării apelor cauzată de nitraţii proveniţi din agricultură şi prevenirea acestui tip de poluare. Ele se adresează fermierilor, reprezentanților organizațiilor de fermieri, institutelor de cercetare, organizațiilor non-guvernamentale, producătorilor agricoli.
Se știe că activităţile agricole pot provoca probleme serioase din punctul de vedere al poluării difuze a corpurilor de apă ca urmare a pierderilor de nutrienţi (azot şi fosfor) către corpurile de apă de suprafaţă şi/sau subterane. Dejecţiile lichide, semi-lichide şi solide din fermele de animale precum şi efluenţii din silozuri conţin cantităţi mari de nutrienţi. Pătrunderea în corpurile de apă chiar a unor cantităţi mici din aceste substanţe poate avea consecinţe grave asupra calităţii apei din corpul de apă respectiv şi din corpurile de apă conexe. Terenul agricol este intersectat de reţeaua hidrografică de suprafaţă, care drenează în acesta şi care împreună cu apele de adâncime (acvifere) pot fi vulnerabile la poluare, în special din surse agricole.
„Ca și gospodari de apă, suntem interesați să promovăm aceste recomandări și măsuri care vor îmbunătății calitatea apelor, cele subterane și cele de suprafață. Atât publicul larg cât și specialiștii agricoli trebuie să știe că pe terenurile adiacente cursurilor de apă avem zone de protecţie şi benzi tampon (fâşii de protecţie) în care este interzisă aplicarea fertilizanţilor de orice fel. Acestea sunt stabilite prin Legea apelor. În zonele inundabile, pe lângă alte restricții, este interzisă și depozitarea gunoiului de grajd. Aceste două proiecte pe care le-am discutat au recomandări privind utilizarea îngrășămintelor în funcție de sol, metode de aplicare, depozitare și manipulare a îngrășămintelor. Sunt informații vitale cu efect pentru apele aflate în arealul Banatului. Totodată, sunt informații de conștientizare cu privire la funcția de poluant al diverșilor fertilizanți asupra apei “,  a declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat.
Aceste proiecte sunt inițiate de Ministerul Apelor și Pădurilor împreună cu Consultantul selectat  – Asocierea dintre Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – USAMV București. Ele sunt urmarea firească a implementării Directivei europene Nitrați în legislația românească.
 ABA Banat vă îndeamnă să consultați aceste proiecte pe http://apepaduri.gov.ro/consultare-publica-program-de-actiune-pentru-protectia-apelor-impotriva-poluarii-cu-nitrati-din-surse-agricole-si-codul-de-bune-practici-agricole/ și să trimiteți observații  și propuneri la următoarele adrese de email office@icpa.ro și nitrați@map.gov.ro  până la 31 octombrie 2019.

Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu