Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 23 octombrie 2019

MAI SUNT DOUĂ SĂPTĂMÂNI PENTRU A DEVENI OBSERVATOR FIECAREVOT LA ALEGERILE PREZIDENŢIALE

Mai sunt două săptămâni în care vă puteţi înscrie ca observatori la prezidenţiale pe platforma www.fiecarevot.ro. Observatorii acreditaţi în ţară şi în străinătate de organizaţiile membre ale campaniei FiecareVot vor putea monitoriza alegerile în secţiile de votare la votul în avans, la votul prin corespondenţă şi în duminicile alegerilor.

Cinci motive pentru a deveni observator FiecareVot


Observarea are mai multe scopuri: contribuie la corectitudinea procesului de votare, angajează cetăţenii în procesul democratic şi ne oferă informaţii cu privire la ceea ce trebuie îmbunătăţit în organizarea alegerilor pe viitor.

1. Simpla ta prezenţă ca observator poate să prevină nereguli.

Suntem întrebaţi frecvent ce am reuşit să schimbăm în secţiile de votare sau în cadrul procesele electorale, în general. Ne este greu să răspundem din simplul motiv că, de multe ori, tentativele de nereguli au fost oprite prin prezenţa sau la sesizarea observatorului. Deci nu se mai întâmplă.

2. Împreună schimbăm legislaţia alegerilor. Observarea ne ajută să strângem date din secţiile de votare pentru a schimba legislaţia şi modul în care se organizează alegerile. Cu ajutorul datelor din secţiile din străinătate am reuşit să contribuim la modificarea legii electorale pentru a introduce votul prin corespondenţă, votul în avans şi prelungirea votării până la ora 23.59.

3. Am publicat în ultimii ani singurul raport de monitorizare independent care să ofere o variantă alternativă faţă de poziţia guvernamentală sau a partidelor politice. Cel mai recent raport, prezentat public şi comisiei parlamentare pentru investigarea posibilelor fraude în 2019, s-a bazat pe datele strânse de observatori de la peste 3000 de secţii de votare şi a arătat care au fost problemele cu care s-au confruntat birourile electorale, pornind de la argumente, nu de la păreri politice.

4. Observarea este o experienţă socială şi civică. Observarea în sine este o experienţă. Activitatea nu este remunerată. Observarea reprezintă oportunitatea de a intra în contact cu noi comunităţi, de a înţelege mai bine cum interacţionează locuitorii unei comune din Călăraşi sau din Maramureş,dar şi de a vedea cum se organizează alegerile la secţia de votare din cartier sau într-un spital. Mulţi dintre observatorii acreditaţi la alegerile trecute s-au întors încântaţi din aventurile lor în secţiile de votare unde şi-au petrecut duminica şi au cunoscut alţi cetăţeni implicaţi. O parte din ei au păstrat legătura, s-au întors şi la următoarele alegeri, unde au adus şi prieteni cu ei.

5. Suportul echipei Fiecare Vot pe tot parcursul observării. Fiecare observator va primi materiale care să îl ghideze în procesul de observare (Manualul Observatorului, fişe de observare, aplicaţia Monitorizare Vot) şi va beneficia de asistenţă electorală, asigurată de jurişti în zilele votului prin call center 0800 080 200 şi prin platforma www.fiecarevot.ro. Call center-ul va fi disponibil şi tuturor alegătorilor interesaţi care vor să afle mai multe despre procesul de vot sau să sesizeze nereguli, în zilele de 8-10 şi 22-24 noiembrie.

Înscrie-te pe www.fiecarevot.ro până pe 3 noiembrie (în străinătate) şi 5 noiembrie (în ţară), dacă nu eşti membru de partid şi nu eşti implicat în campania electorală de la prezidenţiale.

FiecareVot este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor, formată din organizaţii din Bucureşti şi din ţară: Expert Forum, Geeks for Democracy, Observatorul Electoral, Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa), Centrul pentru Studiul Democraţiei (Cluj), Asociatia Pro Democraţia Club Craiova, CIVICA (Iaşi), GHEPart (Curtea de Argeş).

Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral. FiecareVot se bazează în primul rând pe efortul voluntar si neremunerat al cetăţenilor neafiliaţi politic, cu spirit civic.

FiecareVot a început la alegerile din 2014 şi a continuat la fiecare scrutin organizat până în prezent. De atunci, numărul organizaţiilor societăţii civile care participă la FiecareVot a crescut, iar începând cu 2016 proiectul a devenit mai amplu. În cifre, în 2016, la parlamentare am acreditat 1200 de observatori, la referendumul pentru familie din 2018 peste 850 de observatori, iar la europarlamentarele din 2019 am trimis în secţii 1300 de observatori, care au acoperit peste 3000 de secţii din cele peste 19.000 organizate în ţară şi în străinătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu