Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 2 octombrie 2019

De Ziua Internațională a Nonviolenței, polițiștii vă recomandă:


       

   Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor! 
-         Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii! Evitați compania celor agresivi, obraznici sau delincvenţi.

-         Nu vă lăsați influenţați de ceilalţi, nu comiteți fapte ilegale! Analizați singuri riscurile la care vă expuneți, pe baza propriei experienţe.

-         Atrageți atenţia prietenilor asupra consecinţelor comiterii de infracţiuni!


-         Respingeți propunerile de a participa la aşa-zisele „distracţii“: consum de alcool sau droguri, distrugeri, violenţe verbale şi fizice.

-         Nu încercați să rezolvați un conflict prin violenţă. Apelați la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.

-         A fi puternic nu înseamnă să fii violent şi temut de cei din jur. Alegeți: şcoala, serviciul, prietenii şi familia pentru a vă construi un viitor aşa cum vi-l doriți.

 Mit şi realitate
Se spune că alcoolul te face să te simţi mai relaxat şi mai puţin timid...
... de fapt aparent, te poţi simţi relaxat, dar alcoolul îţi „relaxează“ şi discernământul. Pe acest fond poţi face lucruri pe care apoi le poţi regreta.

Se spune că fetele sunt violate pentru că sunt provocatoare...
... de fapt nicio persoană nu cere să fie violată. Orice act sexual comis prin utilizarea forţei este viol, iar abuzatorul este singurul care va fi tras la răspundere.

Se spune că prin violenţă îţi poţi câştiga respectul celor din jur...
... de fapt violenţa produce teamă, repulsie şi strică relaţiile şi prieteniile.

Se spune că violenţa este o problemă numai a băieţilor...
... de fapt agresivitatea este prezentă şi în rândul fetelor doar că se manifestă diferit.

Se spune că e bine să ai cât mai mulţi prieteni...
... de fapt când e vorba de prieteni, calitatea contează, nu cantitatea.

 Cunoașteți prevederile Codului Penal?
„Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.
Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.“
În cazul săvârşirii unor infracţiuni, toţi minorii care răspund penal cad sub incidenţa preve­derilor legale, adică sunt sancţionaţi.
Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate sau se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în anumite cazuri (dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat; atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă).
Pedepsele sunt: închisoarea sau amenda prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită. Pentru minori limitele sunt reduse la jumătate faţă de adulţi.

De asemenea, reamintim faptul că începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin în cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, victima nemaifiind astfel, nevoită, să aştepte unul încuviinţat de judecător. 
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Conform Legii nr. 174 din 13 iulie 2018 privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.”
În cazul în care sunteți victima unei acțiuni de violență de orice fel sau martor la astfel de acțiuni, sesizați organele de poliție!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu