Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 5 mai 2019

Fonduri europene pentru achiziţia de tehnologii asistive şi de acces, pentru persoanele cu dizabilităţi care doresc să se angajeze

Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din coordonarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, au depus Fişa de Proiect pentru aprobarea acordării de subvenţii din fonduri europene pentru achiziţionarea, de către persoanele cu dizabilităţi, de tehnologii şi dispozitive asistive.


Ministrul Muncii, Marius Budăi, a subliniat faptul că, acum două săptămâni, a fost semnat Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru aprobarea procedurii de acordare a subvenţiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, ministrul Muncii a menţionat că va continua implementarea măsurilor din Programul de Guvernare, iar această măsură este prevăzută la Capitolul Politici publice în domeniul Muncii şi Justiţiei Sociale în cadrul măsurii "O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi".

Subvenţiile vor fi acordate din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toţi, activităţile cuprinzând şi acordarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, persoanelor cu dizabilităţi beneficiare de servicii de informare şi consiliere profesională, mediere şi formare profesională.

Subvenţia se va acorda sub forma unui voucher tipărit de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, care va fi distribuit de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap şi a recomandării medicului specialist.

Valoarea maximă a voucher-ului este de 5.000 de euro, iar subvenţia acordată pentru dispozitivele asistive a căror valoare nu depăşeşte acest prag poate fi şi de 100%. 

"Vorbim de tehnologie modernă, spre exemplu programe software şi scannere cu ajutorul cărora computerele pot scana şi citi nevăzătorilor, fotolii rulante electrice personalizate pentru persoane cu handicap locomotor, proteze inteligente pentru cei cu amputaţii sau aparate auditive performante pentru persoanele care au deficienţe de auz", precizează ministrul Marius Budăi.

Beneficiarii vor fi luaţi în evidenţa ANOFM şi vor primi tot sprijinul serviciului de ocupare în vederea găsirii unui loc de muncă. 

În paralel, angajatorii persoanelor din acest proiect vor primi o subvenţie pentru angajare cu o valoare de 2.250 lei pe lună pentru o perioadă de 18 luni, pentru fiecare persoană angajată. Sprijinim astfel atât persoana prin acordarea de tehnologie, dar şi angajatorul prin susţinerea salariului persoanei cu dizabilităţi.

În funcţie de cerere şi rezultatele iniţiale ale proiectului, a cărui valoare este de 35 de milioane de euro, Ministerul Fondurilor Europene poate suplimenta această sumă pentru a deservi o categorie cât mai largă de beneficiari.

Serviciul Comunicare, Mass-Media şi Relaţii cu Publicul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu