Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 23 mai 2019

Zile „japoneze” la Biblioteca UPT


Perioada imediat următoare e una deosebit de bogată în evenimente organizate de Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara în colaborare cu Ambasada Japoniei în România.
Astfel,
joi, 23 mai 2019, de la ora 16:00, în Sala Polivalentă a Bibliotecii UPT, Florentina Toma, reprezentanta Ambasadei Japoniei în România, va prezenta oportunitățile de studiu și programele de burse în Japonia, eveniment la care sunt așteptați studenții, masteranzii, doctoranzii și cadrele didactice.
Tot în 23 mai 2019, de la ora 18:00, în Sala Polivalentă a Bibliotecii UPT, va avea loc deschiderea Zilelor Filmului Japonez, eveniment în cadrul căruia vor fi proiectate o serie de filme, după următorul program:
          Joi, 23 mai, ora 18:00,  HAPPY FLIGHT
Filmul este despre Kazuhiro Suzuki, un copilot care încearcă să dobândească brevetul de pilot și Etsuko Saitō, un însoțitor de bord, care se află la prima sa misiune pe un avion al Nippon Airways 747-400, care zboară la Honolulu, Hawai, SUA. Dacă zborul trebuia să fie unul obișnuit, fără probleme, de această dată avionul are probleme tehnice serioase, care vor determina echipajul să ia cele mai bune măsuri pentru a ateriza în siguranță.
Regia:  Shinobu Yaguchi (2008), 1h43 min.
          Vineri, 24 mai, ora 18.00, SHODO GIRLS
Povestea este plasată în „Orașul hârtiei” - Shikoku Chuo din Prefectura Ehime, oraș care se mândrește cu cea mai mare producție de hârtie din Japonia. Satoko este în ultimul an la liceul din localitate și președinta clubului de caligrafie. Viața clubului și a orașului ia o nouă direcție, când Ikezawa, un nou profesor de caligrafie sosit la liceu, începe șă facă demonstrații de scriere caligrafică.
Regia : Ryûichi Inomata (2010), 1h20
          Joi, 30 mai, ora 18.00, THE CHIEF OF SOUTH POLAR
Filmul este o comedie spumoasă care are loc în condițiile climatice extreme de la Polul Sud, având printre protagoniști pe Masato Sakai, unul dintre actorii preferați ai publicului tânăr din Japonia. (www.cinemagia.ro)
Regia: Shûichi Okita (2009), 2h5min.
          Vineri, 31 mai, ora 18.00, SWING GIRLS
Filmul este o comedie despre un grup de fete care formează un big band. Pelicula a câștigat numeroase premii la cea de-a 28-a ediție a Academiei Japoneze de Film, cum ar fi premiul pentru cel mai popular film și premiul de debut pentru actrițele Yuta Hiraoka și Juri Ueno.
Regia:  Shinobu Yaguchi (2004), 1h45.
Partener: Asociația Yamato Timișoara.
Filmele sunt traduse în limba română.
Intrarea este liberă.
Nu în ultimul rând, în a doua jumătate a lunii iunie vor fi reluate și cursurile de limba japoneză organizate la Biblioteca Centrală a UPT, care s-au bucurat de o audiență peste așteptări la edițiile precedente.


Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu