Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 17 mai 2019

Record de înscrieri la ISWinT


Tema anului 2019 e legată de educație

Cea de-a XXVI-a ediție a festivalului internațional studențesc ISWinT (International Student Week in Timișoara), organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatorare (Liga AC), împreună cu Universitatea Politehnica din Timișoara, a atras un număr record de înscrieri. 826 de tineri din 114 țări își dorec să participe la festivalul care, anul acesta, între
22 iulie - 2 august, se va derula sub tema „Learn today, change tomorrow!”.
ISWinT este singurul proiect din România care a câștigat doi ani la rând selecția națională a premiul Charlemagne, premiu oferit de Parlamentul European  tinerilor care au contribuit la procesul de integrare europeană. Această onoare vine ca o încununare a reușitelor proiectului, după ce, în toamna anului 2018, ISWinT a fost desemnat drept cel mai bun proiect de tineret din județul Timiș în cadrului „Galei proiectelor de și pentru tineret”, organizată de Fundația Județeană de Tineret Timiș și cel mai bun proiect internațional din România în cadrul „Galei Tineretului”, organizată de Ministerul Tineretuliui și Sportului.
Ediția 2019  este construită în jurul temei „Learn today, change tomorrow!” (trad. „Învață azi, schimbă ziua de mâine!”), care este un îndemn înspre educație. Prin participarea la festival, studenții vor fi încurajați să ia atitudine și să producă o schimbare în comunitatea de proveniență. Prin tema propusă, organizatorii își doresc să producă o conștientizare a faptului că orice schimbare care nu are la bază și o educație consolidată va fi doar o formă fără fond.
Participanții festivalului vor avea ocazia să dezbată și să facă schimb de bune practici, învățând tot odată prin metode de educație non-formală cum să aducă un plus comunității lor, în cadrul unuia dintre cele 8 ateliere care au la bază Obiectivele Europene de Tineret (European Youth Goals):
1.            Connecting International Structures with Students
2.            Gender Equality
3.            Inclusive Societies
4.            Information & Constructive Dialogue
5.            Mental Health and Wellbeing
6.            Quality Employment
7.            Quality Learning
8.            Student Organizations and International Programmes.

Pe lângă atelierele educaționale, studenții vor mai putea participa și la diferite activități care încurajează schimbul de bune practici și unitatea între națiuni precum: Seara Internațională - activitate în care participanții descoperă culturile și obiceiurile țărilor participante; Seara Românească -  unde participanții vor cunoaște portul popular, tradițiile și obiceiurile României; Parada - un marș în zona centrală a orașului, moment în cadrul căruia va fi sărbătorită diversitatea și intercultutalitatea, atrăgând atenția asupra importanței drepturilor omului.
În prezent este în plină desfășurare selecția celor 826 studenți înscriși, în două etape, abia ulterior urmând să primească acordul de a participa la festival.

Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu