Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 10 mai 2019

APEL DESCHIS PENTRU ARTIȘTI


Rezidențe artistice la Timișoara, în cadrul “in : v z b l festival” 
În cadrul primei ediții a festivalului “in : v z b l”, care își propune să ofere o voce mai puternică grupurilor vulnerabile, prin promovarea unor valori precum dialogul, înțelegerea, respectul și solidaritatea, la Timișoara va avea loc un program de rezidențe artistice. Așadar, artiștii români și internaționali care își doresc să creeze lucrări colaborative din zona artelor vizuale, teatru, dans, muzică, pictură, sculptură, fotografie, video, instalație sau literatură, sunt invitați să aplice până la
30 mai 2019.

Festivalul “in : v z b l” și rezidențele artistice sunt produse de Asociația Solidart și fac parte din programul Timișoara 2021 - Capitala Europeană a Culturii.

Rezidențele artistice se vor desfășura pe parcursul a trei săptămâni, în perioada 16 august - 9 septembrie 2019, la Timișoara.
Artiștii vor lucra în echipe formate dintr-un artist român, un artist internațional și un meșteșugar activ pe piața industriei creative din Timișoara. Echipele vor primi tot sprijinul din partea organizatorilor pentru a se conecta cu comunitatea locală. Proiectul final se va concretiza în zilele de 6-7-8 septembrie, în cadrul festivalului “in : v z b l“. Detaliile vor fi stabilite împreună cu artiștii invitați în proiect.
Organizatorul va asigura producția lucrărilor finale, costurile de cazare și transportul celor care vor fi selectați.

“in : v z b l este un festival care creează rețele de solidaritate între grupurile vulnerabile, care de cele mai multe ori sunt invizibile. Diversitatea este o bogăție prea puțin exploatată. Culturile diferite și perspectivele diferite asupra realității sunt o oportunitate de învățare pentru noi toți, câtă vreme reușim să punem în centrul interacțiunilor noastre valorile și principiile pe care festivalul le afirmă.”, spune Victor Dragoș, președintele Asociației Solidart.

Cei interesați să aplice la rezidențele artistice de la Timișoara, din cadrul “in : v z b l”, se pot înscrie până la 30 mai 2019, trimițând la adresa de email: invzbl@solidart.online un CV, o scrisoare de intenție care să conțină o propunere de proiect artistic pentru festivalul “in : v s b l” și link-uri sau un portofoliu cu lucrările lor anterioare. Toate aplicațiile, indiferent de rezultat, vor primi răspuns înainte de 15 iunie.

Festivalul “in : v z b l” va avea loc în Timișoara, în perioada 6-7-8 septembrie și propune spectacole de teatru, performance, muzică, proiecții de film, arte vizuale, instalații și expoziții dar și dezbateri, conferințe, workshopuri, mâncare și întâlniri.”
Mai multe detalii despre festival și rezidențe pot fi urmărite pe pagina de Facebook: in : v z b l

Asociația Solidart este alcătuită dintr-un grup de actori, scriitori, designeri, asistenţi sociali şi lucrători de tineret, cu experienţă diversă atât artistică cât şi socială şi de management. Scopul asociației este de a crea cadrul pentru un dialog constructiv între oameni, de a participa la formarea de comunități solidare, responsabile și conștiente, de a oferi membrilor acestor comunități încredere pentru a se implica activ în viața comunității, prin organizarea de proiecte artistice, culturale, sociale şi educaţionale.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu