Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 3 aprilie 2019

Concursul național Ora de Net. „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”



Zece dintre voluntarii Organizației Salvați Copiii Caraș-Severin participă la concursul național Ora de Net. „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”

 Mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din România petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul acestora crește la 48,3% , dacă sunt într-o zi de  final de săptămână sau de vacanță, o arată datele „Studiului privind utilizarea Internetului  de către  copii”,  realizat de  Salvați Copiii, în cadrul
proiectului Ora de Net.

Salvați Copiii atrage atenția asupra modului în care utilizarea Internetului de către copii are efecte directe asupra stării lor emoționale și a performanțelor sociale și școlare.
Astfel, copiii care se încadrează în categoriile menționate mai sus spun că:
• sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii, precum și de viața lor din prezent;
 • consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens și sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor;
• afirmă că au fost mai puțin relaxați în ultimele două săptămâni și sunt mai nemulțumiți de deciziile luate. Prezența sporită în mediul online atrage în mod direct și expunerea la riscuri:
• 54% dintre copii afirmând că au fost deranjați sau supărați de către alte persoane pe Internet;
 • 61% dintre respondenți spun că s-au simțit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete și elevi de liceu. În același timp, Internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învața lucruri noi, a-și consolida cunoștințele și a-și dezvolta abilitățile. Întrebați ce anume le place să învețe folosind Internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală. Caracterul interactiv al informației, posibilitatea de a folosi suport video sau audio și faptul că este facil reprezintă principalele motivații pentru care copiii aleg să învețe online. Plecând de la aceste rezultate, Organizația Salvați Copiii România a lansat competiția de proiecte școlare „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”, adresată elevilor din învățământul preuniversitar, coordonați de un cadru didactic. Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE –rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”. Partenerii acestei inițiative educaționale sunt: Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.
În vederea participării la concursul menționat,Salvați Copiii Filiala Caraș-Severin  a organizat evenimentul  „Stop Dependenței de Internet” care a avut loc în  28 martie 2019, la Școala Gimnazială Nr.7 Reșița și a reunit peste 50  de reprezentanți ai instituțiilor și școlilor partenere. În cadrul întâlnirii, participanții au vizionat resursele video și informaționale oferite de coordonatorii naționali ai proiectului, au fost dezbătute cele mai importante aspecte privind dependența de Internet și rolul adulților în educarea copiilor pentru o folosire echilibrată a tehnologiei. Acest eveniment a fost organizat de echipa de voluntari ai Organizației Salvați Copiii Caraș-Severin, coordonată de Daniela Demenenco.În cadrul concursului "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!", lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet 2019 de către Salvați Copiii România, joi, 28 martie 2019 a avut loc acțiunea publică organizată de elevi voluntari ai  organizației Salvați Copiii –filiala Caraș-Severin la care a participat un public numeros reprezentat de voluntari ai organizației, elevi, părinți, cadre didactice, reprezentanți ai instituțiilor publice din județ.
Plecând de la înțelegerea că modul în care copiii se dezvoltă este ceva ce ne privește pe fiecare dintre noi, nu doar pe părinți, am lansat invitația auditoriului de a reflecta pentru câteva momente asupra nevoilor copiilor care sunt împlinite în mediul online si care sunt consecințele pe care le atrage interesul crescut al copiilor și tinerilor de a utiliza internetul în diverse scopuri: educative, recreative, dar mai ales de a socializa.
Siguranța în prezentarea informațiilor și interesul voluntarilor pentru această temă au făcut ca finalitatea acțiunii publice organizate să fie aceea de a învăța să facem distincţia între folosirea conştientă a Internetului ca instrument pentru a atinge un obiectiv definit şi cazurile în care putem numi comportamentul ca fiind un indiciu al dependenţei pentru copii și tinerii cu care relaționăm, îi educăm sau lucrăm la clasă.
Evenimentul a fost unul reusit, atat prin mesajul temei ce a fost supusă atenției publicului, dar mai ales prin maniera interactivă în care s-a desfășurat.”,a declarat  Dana Demenenco.
În perioada octombrie-decembrie 2018, peste 2200 de cadre didactice din 820 instituții de învățământ din 432 de localități, s-au alăturat echipei Salvați Copiii în campania națională „Dă BLOCK agresivității. Stop cyberbullying!”. Cei 47723 de copii implicați în activitățile derulate și raportate de dascălii lor, voluntari în cadrul programului Ora de Net, au participat la o serie de 3 activități în timpul cărora au aflat despre riscurile relaționării în mediul online și au identificat măsuri de protecție pentru evitarea acestora. În continuarea acestei inițiative, lansăm concursul național „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!” prin care ne propunem să deschidem o discuție națională privind timpul petrecut online de către copii, cauzele și efectele dependenței de Internet.  Concursul se va derula în perioada 20 februarie – 12 aprilie 2019 iar autorii proiectelor câstigătoare vor primi diplome de onoare din partea Ministerului Educației Naționale, premii oferite din partea partenerilor Ora de Net, cursuri de formare intensive pentru cadre didactice și evenimente pentru părinții elevilor din instituție, susținute de echipa Ora de Net. Detalii la: www.oradenet.ro/concurs2019.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu