Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
duminică, 21 aprilie 2019
ADR Vest - 20 de ani de la înfiinţare
Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a marcat în cadru oficial, joi, 18 aprilie 2019, 20 de ani de la înfiinţare, alături de reprezentanţii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, alături de beneficiari, parteneri şi angajaţii săi, printr-un eveniment special menit să reflecte modul în care a evoluat regiunea în toţi aceşti ani.
Au fost prezenţi reprezentanţii CDR Vest - preşedinţii Consiliilor Judeţene Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, primari de municipii, oraşe şi comune, parteneri activi din zona publică, din educaţie şi din mediul privat, care, în intervenţiile lor, au vorbit despre ce înseamnă parteneriatul cu ADR Vest şi cum s-au dezvoltat comunităţile şi organizaţiile pe care le reprezintă.
Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, a subliniat importanţa înfiinţării regiunilor şi a agenţiilor pentru dezvoltare regională în România - experimente de reformă instituţională care s-au dovedit a fi un real succes în toate cele opt regiuni ale ţării, dar şi importanţa atragerii de finanţări europene pentru comunităţile locale.
"În multe cazuri, un proiect finanţat prin noi este cât bugetul de investiţii al unui oraş sau chiar de câteva ori mai mare, şi asta doar printr-un singur proiect. Am învăţat să colaborăm, politic cu tehnic, regional cu local, public cu privat, fără conflicte, fără patimi, fără agende ascunse, şi am început să înţelegem că tot ce facem împreună este pentru noi, este durabil şi trebuie făcut bine, de cea mai bună calitate. Astăzi, acest sistem are nevoie să evolueze (...) Avem nevoie să planificam corect şi adaptat nevoilor noastre, avem nevoie să creştem ritmul, să ne dezvoltăm în ritmul lumii moderne", a punctat directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.
Sunt aşadar două decenii în care ADR Vest a contribuit decisiv la dezvoltarea regiunii - au fost 2.700 de proiecte depuse şi peste 1.600 contractate prin programele europene şi naţionale gestionate de ADR Vest, investiţii în valoare de peste 1 miliard de euro şi peste 10.000 de noi locuri de muncă create în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara.
Prin aceste proiecte, în perioada 1999-2019, s-au modernizat mai bine de 700 de kilometri de drumuri judeţene, străzi orăşeneşti şi şosele de centură, au fost reabilitate termic peste 250 de blocuri, s-au renovat şi dotat 35 de centre sociale, 65 de şcoli şi 20 de ambulatorii.
Dacă discutăm despre zona de business, putem enumera cele peste 20 de structuri de sprijin create în regiune şi suprafaţa de producţie modernizată - peste 20.000 mp, iar exemplele pot continua pentru că sunt încă multe alte proiecte în implementare sau în evaluare.
Aceste proiecte nu putea fi duse la bun sfârşit fără sprijinul personalului Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, care şi-a dezvoltat structura, ajungând de la 5 angajaţi, în anul 1999, la 104 angajaţi, astăzi.
*** ADR Vest îndeplineşte în prezent rolul de Organism Intermediar (OI) pentru Regio-Programul Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020 la nivelul Regiunii Vest, program care finanţează domenii cum ar fi: transferul tehnologic, îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor, eficienţa energetică, dezvoltarea şi mobilitatea urbană, patrimoniul cultural, infrastructura rutieră de importanţă regională, sănătatea şi serviciile sociale, educaţia, dezvoltarea oraşelor mici şi mijlocii etc.
ADR Vest deţine acest rol extrem de important în managementul fondurilor structurale începând cu anul 2007 - a răspuns de planificarea şi implementarea POR 2007-2013 şi a îndeplinit acelaşi rol de OI şi pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. În trecut, a gestionat Programele PHARE şi cele din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.
Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu