Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 7 aprilie 2019

Servicii integrate de sănătate, sociale si de educație pentru pacienții cu tulburări de spectru autist



A fost semnat un  Protocol de colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care are ca scop  dezvoltarea și implementarea unor programe destinate îmbunătățirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.

Protocolul semnat astăzi creează premisele pentru alocarea de fonduri necesare să asigure fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială.
Ministerul Sănătății va  înființa  un subprogram destinat persoanelor diagnosticate cu TSA, în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală, în cadrul căruia vor fi acordate servicii integrate de sănătate  – evaluarea, diagnosticul și serviciile conexe actului medical.
De asemenea, vor fi organizate programe de instruire destinate cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional, în vederea identificării și facilitării intervențiilor în cadrul tulburărilor de spectru autist.
În același timp, subprogramul de educație parentală din cadrul Programului Național de Sănătate Mintală (PNSM), va fi dezvoltat în direcția sprijinirii părinților copiilor diagnosticați cu TSA, în vederea dezvoltării de abilități sociale pentru cei mici.
“ Am întotdeauna susținerea doamnei premier și a colegilor din Executiv în demersurile care determină creșterea calității servicilor medicale și, implicit, a stării de sănătate a populației. Protocolul  semnat astăzi creează cadrul necesar pentru dezvoltarea unor servicii integrate, de care pacienții cu tulburări de spectru autist au nevoie. Astăzi, când marcăm Ziua Internațională de conștientizare a Autismului, vreau să le mulțumesc pacienților și părinților care au copii care suferă de această afecțiune pentru modul în care am colaborat. Deciziile de azi li se datorează în mare măsură, ele sunt în mare parte rezultatul acestei colaborari.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Activitățile derulate în cadrul PNSM au ca  obiectiv principal sprijinirea unei categorii de copii a căror viață este afectată de una dintre cele mai invalidante tulburări de sănătate mintală – copiii cu tulburări de spectru autist.
În perioada 2013-2018, medici de familie  au fost instruiți pentru a realiza screening precoce pentru identificarea timpurie a copiilor cu TSA.
Anul trecut,  în data de 2 aprilie, ministrul Sănătății a transmis o scrisoare către toți medici de familie din țară în care le-a subliniat  importanța utilizării chestionarului de screening, elaborat în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală și profilaxie în patologia psihiatrică, pentru diagnosticarea cât mai timpurie și inițierea terapiei pentru a crește șansele de recuperare a copilor care suferă de această afecțiune. Tot în cadrul PNSC,  au fost achiziționate  teste standardizate pentru diagnosticarea copiilor cu TSA. Testarea copiilor este realizată în  10 centre reprezentative din țară, de catre 146 de specialiști instruiți să utilizeze aceste teste, începând cu anul 2016.
De asemenea, Ministerul Sănătății a elaborat Manualul de instruire destinat consilierilor școlari din sistemul educațional în vederea depistării precoce și intervenției, în cazul tulburărilor de dezvoltare pentru copii și adolescenți, inclusiv a tulburărilor de spectru autist. Astfel, aproximativ 600 de consilieri școlari la nivel național au beneficiat, în perioada 2016-1017, de sesiuni de  instruire menite să contribuie la identificarea și intervenția timpurie a copiilor cu TSA din învățământul preșcolar și primar.
Educația parentală este, de asemenea,  unul dintre obiectivele importante ale PNSC și măsură esențială de prevenție pentru asigurarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. În acest sens,  a fost elaborat un manual de instruire destinat părinților, în vederea dezvoltării abilităților sociale și emoționale ale copiilor. Manualul are la bază recomandările comunităților de profesioniști, a Organizației Mondiale a Sănătății și a cercetărilor recente care plasau stilul de educație parentală în topul factorilor de impact asupra sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Acest manual conține informații practice, menite să sprijine fiecare părinte în procesul complex al creșterii și îngrijirii copiilor, cu trimitere la specificul fiecărei etape de vârstă și activități menite să le permită părinților dezvoltarea de abilități sociale și emoționale copiilor lor.
În perioada 2013-2018, aproximativ  12 mii de părinți au beneficiat la nivel național de sesiuni de instruire în cadrul cărora, sub îndrumarea unor profesioniști în domeniul sănătății mintale cu experiență îndelungată în lucrul cu părinții, au avut ocazia să deprindă metode și tehnici de management comportamental și intervenție asupra copiilor, menite să faciliteze dezvoltarea sănătoasă, armonioasă și pozitivă a personalității acestora, cu grijă pentru a preveni tulburările de sănătate mintală, precum anxietate sau depresie, pe care un copil le poate dezvolta atunci când trăiește într-un mediu familial ostil și fără atenție pentru nevoile sale de dezvoltare emoțională.
 COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu