Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 29 aprilie 2019

UNICEF a lansat o campanie globală de susţinere a vaccinării

În contextul epidemiilor de boli prevenibile prin vaccinare, campania UNICEF utilizează reţelele de socializare pentru a arăta că majoritatea părinţilor au încredere că vaccinurile protejează copiii.


NEW YORK - UNICEF a lansat în data de 24 aprilie 2019, o nouă campanie internaţională pentru a evidenţia, în rândul părinţilor şi al publicului larg utilizator de reţele de socializare, eficienţa şi siguranţa vaccinurilor.

Campania #VaccinesWork (#VaccinurileFuncţionează) face parte din Săptămâna Mondială a Imunizării marcată în perioada 24-30 aprilie pentru a răspândi mesajul că împreună, comunităţile, inclusiv părinţii, pot proteja toţi copiii prin vaccinare.

Hastagul #VaccinesWork a fost folosit de-a lungul timpului pentru a-i reuni în mediul online pe susţinătorii imunizării. În acest an, UNICEF în parteneriat cu Bill & Melinda Gates Foundation (Fundaţia Bill & Melinda Gates), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Gavi, the Vaccine Alliance (Gavi, Alianţa pentru Vaccinuri) întreprind demersuri pentru a creşte rata imunizării. În luna aprilie Fundaţia Bill & Melinda Gates va dona câte 1 dolar pentru UNICEF pentru fiecare Like sau Share a postărilor care conţin hashtagul #VaccinesWork, până la 1 milion de dolari, pentru a se asigura că toţi copiii pot beneficia de vaccinurile care le pot salva viaţa.

Vaccinurile salvează până la 3 milioane de vieţi anual, protejând copiii de boli potenţial mortale, foarte contagioase, precum rujeola, pneumonia, holera şi difteria. Datorită vaccinurilor, numărul persoanelor care au decedat din cauza rujeolei între anii 2000 şi 2017 a scăzut, iar poliomielita este pe cale de a fi eradicată. Vaccinurile reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente medicale inventate vreodată din punct de vedere al costurilor. Luând în considerare valoarea economică şi socială mai largă a prevenirii decesului şi a dizabilităţilor, fiecare 1 dolar cheltuit în scopul imunizării copiilor aduce un profit de până la 44 de dolari.

"Ne dorim ca #VaccinesWork să devină o campanie virală", a spus Robin Nandy, Responsabilul de Imunizare al UNICEF. "Vaccinurile sunt sigure şi salvează vieţi. Această campanie este o şansă de a arăta lumii că reţelele de socializare pot reprezenta o forţă majoră pentru schimbare, oferindu-le părinţilor informaţii de încredere privind vaccinurile."

Campania face parte dintr-o serie de evenimente internaţionale desfăşurate pe parcursul unei săptămâni cu tema Protejaţi împreună: Vaccinurile funcţionează, care îi pune în valoare pe Eroii Vaccinurilor - de la părinţi şi membri ai comunităţii până la personalul medical şi persoanele inovatoare.

"Mai mulţi copii ca oricând beneficiază astăzi de vaccinuri," a spus Violaine Mitchell, Director Interimar al Vaccine Delivery din cadrul Fundaţiei Bill & Melinda Gates. "Ne bucurăm că avem şansa de a colabora cu UNICEF şi cu toţi partenerii internaţionali şi naţionali din întreaga lume, care lucrează neîncetat pentru a se asigura că toţi copiii, în special cei din ţările cele mai sărace ale lumii, pot fi protejaţi împotriva bolilor infecţioase mortale."

În 2017, aproximativ 1.5 milioane de copii au murit din cauza unor boli prevenibile prin vaccinare. Deşi, adesea, acest lucru se datorează lipsei de acces la vaccinuri, în unele ţări, familiile amână sau refuză vaccinarea copiilor lor pentru că, fie nu au acces la informaţii legate de vaccinuri, fie sunt sceptici. Această situaţie a dus la izbucnirea mai multor epidemii, inclusiv la creşterea alarmantă a cazurilor de rujeolă, în special în ţările cu venituri mai mari. Neîncrederea privind vaccinurile manifestată pe platformele digitale şi de socializare reprezintă unul dintre factorii care au dus la dezvoltarea acestei tendinţe.

De aceea, piesa centrală a campaniei UNICEF, este un film animat de 60 de secunde numit "Dangers," (Pericole) care, împreună cu animaţii pentru postări şi postere în mediul online, se bazează pe ideea că, prin natura lor, copiii sunt temerari şi se pun mereu în pericol. Disponibil printre altele în arabă, chineză, filipineză, franceză, hindi, română, rusă şi spaniolă, videoclipul arată că, deşi părinţii nu pot preveni toate pericolele peste care dau copiii, vaccinarea îi poate ocroti de cele care ajung în organismul lor.

În plus, experţii UNICEF vor răspunde la întrebări despre vaccinare, inclusiv despre cum funcţionează vaccinurile, despre cum sunt testate, de ce trebuie vaccinaţi copiii, precum şi despre riscurile nevaccinării la timp a acestora.

Alte mesaje primite de la susţinători ai campaniei:

Amitabh Bachchan, Ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF şi susţinător asiduu al vaccinurilor: "Milioane de lucrători medicali din prima linie călătoresc pe distanţe foarte mari: pe picioare, pe apă, prin zăpadă, chiar şi cu căruţe, pentru a livra vaccinurile salvatoare de vieţi. Chiar dacă sunt întâmpinaţi câteodată cu teamă şi suspiciuni, ei ştiu că salvează vieţi. Putem face şi noi ceva pentru a lupta împotriva miturilor şi le putem transmite tuturor că #VaccinurileFuncţionează."

Maisa Silva, 16 ani, prezentatoare TV şi actriţă din Brazilia: "Am acceptat invitaţia de a participa la această campanie pentru că ştiu cât de importante sunt vaccinurile pentru sănătatea copiilor. Îi protejează pe copii împotriva mai multor pericole, pe care le cunoaştem. Sănătatea este un aspect extrem de important, iar noi nu trebuie să uităm că vaccinurile funcţionează şi sunt necesare."


Comunicat de presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu