Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 20 aprilie 2019

Noi oportunități de finanțare pentru microîntreprinderi: se lansează un nou apel de proiecte pe Axa 2 a POR - Prioritatea de investiţii 2.1.A


O componentă a Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 care s-a bucurat de un mare interes în Regiunea Vest, Prioritatea de investiții 2.1.A, destinată microîntreprinderilor, aferentă Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, va fi relansată.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în calitate de Autoritate de Management pentru POR (AMPOR), a anunțat,
vineri, 19 aprilie 2019, deschiderea unui nou apel de proiecte.

Vor putea solicita finanțare societățile comerciale și cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, pentru construirea, modernizarea și extinderea spațiilor de producție sau prestare servicii, dotarea cu active corporale/ necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.
Ghidul specific aferent apelului de proiecte pentru PI 2.1.A - Microîntreprinderi va fi publicat în data de 6 mai 2019, pe site-ul www.inforegio.ro, conform MDRAP.
Proiectele vor putea fi depuse doar prin intermediul aplicației MySMIS, în perioada 8 iulie – 8 noiembrie 2019.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect va fi de 25.000 de euro. Valoarea maximă a finanțării nerambursabile solicitate trebuie să respecte normele de acordare a ajutorului de minim si: valoarea maximă a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanţareşi anul curent depunerii cererii de finanţare) va fi de 200.000 de euro, echivalent în lei.
Finanțarea nerambursabilă solicitată poate reprezenta cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

AMPOR a anunțat totodată principalele modificări și actualizări aduse ghidului specific:

        Lansarea apelului doar în regiunile de dezvoltare în care alocarea financiară disponibilă ar permite acest lucru, respectiv: Nord Est, Sud Est, Sud Vest Oltenia, Vest și Centru;
        Termenul de depunere a autorizației de construire, în etapa precontractuală – 90 de zile calendaristice;
        Introducerea, în ghidul specific, a unor prevederi din Instrucțiunea AMPOR nr. 61/2017, referitoare la verificarea condiției de eligibilitate privind păstrarea numărului mediu de salariați cel puțin la nivelul înregistrat în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare;
        Actualizarea unor referințe la anii fiscali relevanți pentru anumite criterii, referințe pagini web;
        Actualizarea unor detalii referitoare la categoriile de cheltuieli eligibile, conform HG 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice:
        Introducerea modului de reglementare a semnării cererii de finanțare, în MySMIS, în cazul în care reprezentantul legal al solicitantului este un cetăţean străin nerezident.
        Completarea grilei de verificare a conformității administrative și eligibilității cererii de finanțare cu situațiile în care pot fi solicitate clarificări.
        Actualizarea condițiilor contractuale specifice priorității 2.1
        Actualizarea unor condiții precontractuale, respectiv eliminarea obligativității depunerii Avizului administratorului/ custodelui/ clasarea solicitării pentru intervenţiile care au loc într-o arie naturală protejată și a Avizului Natura 2000/ Clasarea notificării, după caz, în conformitate cu prevederile OUG 57/2007.
        Actualizarea formularului cererii de finanțare, conform modificărilor MySMIS.


Ghidul specific care va conține toate condițiile de finanțare va fi postat inclusiv pe site-ul ADR Vest - www.adrvest.ro, la secțiunea „Finanțări europene/POR 2014-2020/ Ghiduri de finanțare/ Apeluri lansate”

***

În cadrul primului apel de proiecte din cadrul Regio-POR 2014-2020 destinat microîntreprinderilor – 2.1.A, la nivelul Regiunii Vest au fost contractate 207 proiecte, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 30,75 milioane euro.

***

Pentru informații suplimentare, nu ezitați să ne contactați: telefon/fax: 0256/ 491.981, 0256/ 491.923; e-mail: office@adrvest.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu