Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 9 aprilie 2019

Lansarea Campaniei Naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume!" - 2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a lansat cea de-a doua ediţie a Campaniei Naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume!", care îşi propune încurajarea informării prealabile a românilor înainte de a lua decizia de a pleca în afara graniţelor ţării, precum şi stimularea procesului de reîntoarcere şi reinserţie socio-profesională pentru cei care hotărăsc să revină acasă.

La evenimentul derulat la Palatul Victoria au participat premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul Ana Birchall, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, Preasfinţitul părinte Varlaam Ploieşteanu, Episcop vicar patriarhal, precum şi înalţi oficiali guvernamentali, parlamentari, ambasadori şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice.

Campania are ca obiectiv creşterea gradului de informare a românilor cu privire la riscurile la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studiu sau alte oportunităţi în afara graniţelor României.

Prin această iniţiativă, MRP urmăreşte ca tot mai mulţi români să îşi cunoască drepturile şi responsabilităţile pe care le au ca cetăţeni europeni şi să ştie, totodată, cum să acţioneze când drepturile le sunt încălcate atunci când se află peste hotare ca turişti, la studii sau în calitate de angajaţi.

Campania Naţională "Informare acasă! Siguranţă în lume!" se va derula în toate cele 41 de judeţe ale ţării şi Municipiul Bucureşti, în două etape.

Grupul ţintă al iniţiativei îl reprezintă, în prima etapă elevii, studenţii, profesorii şi directorii de şcoli şi în a doua etapă, persoanele adulte interesate de acţiuni lucrative pe teritoriul altor state.

Totodată, MRP îşi propune extinderea campaniei în Republica Moldova pentru a răspunde la nevoile şi solicitările venite din partea românilor de peste Prut.

Instituţiile partenere ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în desfăşurarea campaniei menţionate sunt: Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Tineretului şi Sportului, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane.

Regăsiţi mai jos itinerarul deplasărilor care se vor efectua în cadrul proiectului, cât şi materialele informative cuprinse în Campanie.

http://www.mprp.gov.ro/web/lansarea-campaniei-nationale-informare-acasa-siguranta-in-lume-2019/

COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu