Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 aprilie 2019

Campania de recrutare a candidaţilor pentru instituţiile de învăţământ militare care formează personal pentru nevoile IGSU

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Semenic" al Judeţului Caraş-Severin continuă şi pe parcursul anului 2019 activitatea de promovare a profesiei din domeniul situaţiilor de urgenţă, precum şi a instituţiilor de învăţământ militare ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale care formează personal pentru nevoile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.


Principala instituţie militară de învăţământ superior care formează personal pentru nevoile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, prin intermediul Facultăţii de Pompieri şi Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative.

Facultatea de Pompieri are durata de studii de patru ani, formează ofiţeri, care în urma absolvirii studiilor obţin titlul de inginer în specializarea Instalaţii pentru construcţii-pompieri. Numărul de locuri scoase la concurs este de 40 de locuri pe an, proba teoretică susţinându-se din disciplinile Matematică şi Fizică.

Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative are durata de studii de patru ani şi formează ofiţeri în specializarea Drept.

Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Semenic" al Judeţului Caraş-Severin recrutează candidaţi şi pentru instituţiile militare de învăţământ superior aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, acestea fiind următoarele:

Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" din Bucureşti, specializarea Logistică, cu durata de trei ani;

Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu, care formează ofiţeri în următoarele specializări necesare I.G.S.U. - Finanţe-contabilitate, Logistică şi Comunicaţii şi informatică, cu durata de trei ani;

Academia Tehnică Militară "Ferdinand I" din Bucureşti, care formează ofiţeri în diverse specializări militare, cum ar fi Materiale energetice şi apărare CBRN, Echipamente şi sisteme electronice militare, cu durata de patru ani;

Institutul Medico-Militar, specializarea Medicină generală, cu durata de şase ani;

Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" Braşov şi Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanţa.

O altă instituţie militară de învăţământ superior este Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" Bucureşti, care formează ofiţeri în specializările Psihologie-informaţii şi Studii de securitate şi informaţii.

Principala instituţie militară de învăţământ postliceal care formează personal pentru nevoile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu" Boldeşti, din judeţul Prahova, care formează subofiţeri de pompieri şi protecţie civilă, precum şi maiştri militari auto. Începând din anul 2017 durata studiilor s-a redus de la 2 ani la 1 an, numărul de locuri scoase la concurs s-a mărit la 300 de locuri pe sesiune, iar proba teoretică, denumită proba de evaluare a cunoştinţelor, se susţine doar din disciplina Matematică, eliminându-se disciplina Fizică. 

Ministerul Apărării Naţionale deţine de asemenea, o serie de instituţii de învăţământ postliceal, cu o durata a studiilor de 2 ani, acestea fiind următoarele: Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" Piteşti, care formează subofiţeri în specializările Auto¸ Operare şi mentenanţă echipamente informatice, etc;

Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia" din judeţul Buzău;

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu" Constanţa.

Avantajele învăţământului militar

Învăţământul organizat de instituţiile militare ale Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, prezintă o serie de reale avantaje şi facilităţi:

învăţământ gratuit la standarde europene;

echipament, cazare şi masă gratuite pe întreaga perioadă de şcolarizare;

asistenţă medicală permanentă şi gratuită;

stimulente financiare pe perioada şcolarizării, care constau în solda acordată tuturor studenţilor, respectiv elevilor, precum şi burse acordate pentru rezultate meritorii;

asigurarea unui loc de muncă stabil şi cu un salariu motivant la finalizarea studiilor;

acordarea de acte de studii recunoscute pe plan naţional/internaţional, care conferă titularilor toate drepturile de care se bucură orice absolvent de învăţământ superior sau postliceal;

asistenţă medicală gratuită după absolvire precum şi echipament gratuit;

asigurarea pregătirii şi perfecţionării pregătirii;

posibilităţi reale de promovare în cariera militară;

posibilitatea profesării într-un domeniu de activitate în slujba cetăţeanului, cu scopul protejării şi salvării vieţii omeneşti, a animalelor, protejarea bunurilor materiale şi culturale, precum şi protecţia mediului.

Detalii suplimentare privind organizarea şi desfăşurarea sesiunilor de admitere se pot obţine de la Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Semenic" al judeţului Caraş-Severin la numerele de telefon 0255/211213, 0255/211214, pe adresa de internet - www.isusemenic.ro, precum şi pe adresele de internet ale instituţiilor de învăţământ vizate. 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu