Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 3 aprilie 2019

Comunicat de presă - USR Caraș-Severin


În timp ce Petre Daea face baie de mulțime la târgul de primăvară de  
la Răcășdia, fermierii cărășeni sunt disperați

Sute de antreprenori din Caraș-Severin s-au trezit cu activitatea  blocată, fără să fie notificați în prealabil. Printre cei care pot fi  afectați la nivel de județ sunt 800 de agricultori. Din cauza  radierii, fondurile APIA sunt blocate, contractele de închiriere de  pășuni stau sub semnul întrebării, la fel și SCZ-urile (sprijinul  
european pentru rase cu pedigree) care au fost sistate. Cei care care  derulează proiecte de accesare de fonduri europene sunt în  imposibilitatea de a mai primi ajutorul de dezvoltare.

Acest blocaj a fost cauzat de lipsa de comunicare dintre autoritățile  
statului și antreprenori, care nu au fost anunțați în legătură cu  
modificările obligatorii. Legea 182/2016 care vine să completeze OUG  
44/2008 precizează că: PFA-ul poate avea în obiectul de activitate cel  
mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN și întreprinderea  
individuală (I.I.) poate avea în obiectul de activitate cel mult 10  
clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.

Plujar Andrei, președinte USR Caraș-Severin, declară: “Oamenii sunt  
blocați și se află într-o situație limită! Ei și-au depus la APIA tot  
ce au: terenuri, animale, plantații. Din păcate nu pot să primească  
subvenția în condiția în care PFA-urile sau II-urile le-au fost  
radiate, nu le mai pot reînființa și dacă își constituie altele noi nu  
pot să primescă ajutoarele din urmă. De asemenea, unii au și contracte  
de închiriere pe pășune cu primăria, contracte care s-au atribuit prin  
licitație, ca să nu mai vorbim despre programele de accesare de  
fonduri europene.  Această situație este una disperată și trebuie  
remediată în cel mai scurt timp posibil. Soluția stă în mâna  
executivului, obișnuit să dea OUG-uri. O ordonanță guvernamentală ar  
putea rezolva problema în care au fost aruncați antreprenorii.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu