Prezintă: Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin.
In perioada 24.05-03.06.2016, conform programului de control aferent trimestrului II 2016, s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea cărnii de pasăre.
- Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare;
- Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 şi (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului .
- Regulamentul (CE) nr. 853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală
- Regulamentul (CE) nr. 543/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește standardele de comercializare a cărnii de pasăre
- HG nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, republicată (r1), cu modificările ulterioare;
- OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată (r2), cu modificările şi completările ulterioare.
- Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementarilor cu legislaţia europeană;
- Ordinul nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare, la distribuitori şi importatori şi a urmărit, în principal, următoarele aspecte:
A. Conformitatea produselor comercializate
1. existenţa documentelor de provenienţă;
2. starea ambalajelor (integritate, etanşeitate);
3. încadrarea în cantitatea netă declarată;
4. proprietăţile organoleptice ale produselor, prezenţa semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, mirosului, etc.;
5. încadrarea în data durabilităţii minimale/data limită de consum declarată de producători;
Nu au fost depistate deficienţe cu privire la aceste aspecte.
B. Modul de informare a consumatorilor prin înscrierea elementelor de identificare şi caracterizare, conform prevederilor legale în vigoare.
1. Modul de respectare a prevederilor referitoare la informarea consumatorilor în conformitate cu prevederile impuse prin Regulamentele Europene enumerate la capitolul „Cadrul legal”;
La data şi ora controlului şapte operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu 3 avertismente şi 4 amenzi în cuantum total de 4000 lei pentru că la data şi ora controlului expuneau la comercializare carne de pasăre (pulpe de pui întregi şi pulpe de pui inferioare şi superioare, piept de pui şi de curcan, etc.) cu etichete de produs incomplete sau fără elemente de identificare şi caracterizare în limba română, aplicându-se totodată şi măsura complementară de oprire temporară de la comercializare pentru o cantitate de 93 kg de carne de pasăre cu abateri de etichetare şi valoare de 1835 lei.
2. Afişarea preţului;
La data şi ora controlului şase operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu 2 avertismente şi 4 amenzi în cuantum total de 5000 lei pentru că la data şi ora controlului expuneau la comercializare carne de pasăre (pulpe de pui întregi şi pulpe de pui inferioare şi superioare, piept de pui şi de curcan, carne de curcan, etc.) fără a afişa preţurile în mod vizibil, lizibil şi într-o formă neechivocă sau/şi fără a afişa preţul / unitate de măsură (kg).
3. Afişarea la loc vizibil a unei plachete TELEFONUL CONSUMATORILOR, conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr.72/2010 privind unele masuri de informare a consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare;
La data şi ora controlului patru operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu 4 avertismente pentru că la data şi ora controlului expuneau la comercializare carne de pasăre (pulpe de pui întregi şi pulpe de pui inferioare şi superioare, piept de pui şi de curcan, carne de curcan, etc.) fără a afişa la loc vizibil o plachetă cu TELEFONUL CONSUMATORILOR, conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 72/2010 , denumirea firmei şi/sau orarul de funcţionare.
C. Condiţiile la depozitare, expunere la comercializare si comercializare
- amenajarea unităţilor şi dotarea cu depozite şi vitrine frigorifice; se va verifica funcţionarea acestora şi modul de urmărire a temperaturilor;
- condiţiile de păstrare şi expunere la comercializare cu respectarea temperaturilor impuse de producători, de supraaglomerare a spaţiilor frigorifice etc.;
Nu au fost depistate deficienţe cu privire la aceste aspecte.
Sancţiuni şi măsuri dispuse
În urma desfăşurării acestei acţiuni de control au fost încheiate 20 documente de control prin care au fost întocmite 3 PVC-uri şi 17 PVCC-uri prin care au fost aplicate 9 avertismente şi 8 amenzi contravenţionale în cuantum total de 9000 lei, dispunându-se măsura opririi temporare de la comercializare până la remedierea deficienţelor de etichetare a cantităţii de 93 kg de carne de pasăre cu abateri de etichetare şi valoare de 1835 lei.
COMISAR ŞEF ADJUNCT REGIUNEA VEST
ING. SCOROBETE ISABELLE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu